„Внучката на чистачката не може да ми бъде снаха!“, казала богаташката, но скоро съжалила

тъга
ИЗображение от freepik

Понякога искате да върнете времето назад и да поправите всичко, но това, уви, е невъзможно. Тази история е потвърждение.

Мая била отгледана от баба и дядо си, тъй като родителите на момичето работели в чужбина. Галя работела като чистачка в училище, а съпругът й бил товарач в местно предприятие.

Те много обичали внучката си и се опитвали да й дадат цялата си любов. Участвали в нейното възпитание, развитие и се опитали да я възпитат в правилните житейски ценности, така че Мая да израсне като добър човек.

Родителите на Мая почти не се връщали, защото искали да купят по-голям апартамент. Въпреки факта, че постоянно ги нямало, момичето знаело, че много я обичат.

В училище Мая се справяла чудесно. И нямало как иначе, защото искала да стане лекар. Момичето разбирало, че само малцина могат да влязат в медицинско училище, така че направило всичко възможно, за да изпълни мечтата си.

След училище тя веднага ходела до библиотеката, за да учи за изпити. Мая започнала да забелязва, че там ходел и един много красив младеж.

Двамата си разменяли погледи, но Мая се смущавала. Макар да го харесала. Един ден той се осмелил да я  заговори:

— Може би вече можем да се опознаем? Аз съм Ангел!

— Аз съм Мая.

— Да пием по едно кафе в отсрещното заведение.

— Съжалявам, но не мога днес – казала Мая и започнала вътрешно да се укорява, че не се е съгласила.

— Добре тогава, следващия път?

— Може.

Цяла нощ Мая мислела за Ангел. Тя наистина го харесвала. Надявала, че ще се видят отново утре в библиотеката. Но уви. Непознатият се появил там едва след седмица.

— Цял ден те чакам — казал Ангел.

—  Защо не дойде през всичките тези дни? – усмихнала се Мая.

— Ходих на състезания. И така, ще ходим ли на кафене днес?

— Да вървим!

Двамата си прекарали чудесно заедно. Изглеждало, че се познават цяла вечност. Цял ден си говорели, а вечерта се прибрали. Оттогава започнала тяхната романтична връзка. Те разбрали, че са създадени единз а друг.

Скоро Мая влязла в медицинско училище, както мечтаела. Ангел вече работел.  Имали все по-малко време за срещи, но всяка вечер си говорели дълго.

Ангел съзнал, че се страхувал да не я загуби,, затова решил да предложи брак на любимото си момиче. Мая се съгласила. Започнали да се подготвят за сватбата.

Един ден Мая се връщала от университета и в двора я посрещнала шармантна жена, облечена в скъпо кожено палто. Тя веднага нападнала момичето:

— Ти ли си Мая? Аз съм майката на Ангел. Ще те помоля да оставиш сина ми на мира. Внучката на чистачката не може да ми бъде снаха! Ти не го заслужаваш. Ако не направиш каквото ти кажа, ще съсипя целия ти живот!

Мая се разплакала и се прибрала на бегом вкъщи. Там разказала на баба си за случилото се. Старицата я успокоила и казала:

— Никога не гледай външността на човека, по-важно е каква душа има!

След като разговаря с баба си, Мая решила да разкаже на Ангел за всичко, защото той вече бил забелязал объркването на любимата си.

— Слушай, аз изобщо не съм като родителите си. Обичам те заради това, което си, а не заради това кой какво работи. Не й обръщай внимание! – казал й Ангел.

Веднага след като Мая и Ангел подписали, дядо й се обадил и казал, че е уволнен. Никой не обяснил причините. Той работел в тази компания повече от 30 години и вършел отлична работа, така че изглеждал странно.

Ангел веднага разбрал, че това е дело на родителите му.

Той обещал на дядото да му намери нова работа, но проблемите не спрели дотук – било взето решение Мая да напусне унвиерситета. Въпреки че нямало обективни причини за това.

Преподаватели, които я познавали като честен и прилежен студент, заплашили, че ще вдигнат протест, така че Мая все пак останала.

Въпреки всички тези проблеми Ангел и Мая се оженили, но родителите на младоженеца не били на сватбата.

Минала половин година.

Веднъж дядото на Мая се прибирал с кола от работа и видял как на бременно момиче на автобусна спирка й прилошало. Качил я в колата и я закарал до болницата, където работела внучката му.

Мая спасила живота не само на бъдещата майка, но и на детето, макар че било много трудно и рисковано.

Вечерта след този инцидент се позвънило на вратата. Когато дядото отворил, той онемял – там била майката на Ангел.

Оказало се, че те спасили живота на дъщеря й и внучката й, затова тя дошла да изрази своята благодарност.

Жената се извинила за всички причинени неприятности и необмислените си думи. Мая и близките й не таяли злоба към нея и я приели в семейството си.

Advertisement