„Възможностите на тялото са големи“. Две упражнения на проф. Неумивакин за здравo сърце и тяло

Две упражнения на проф. Неумивакин за здравo сърце и тяло
Източник: Youtube

„В много книги твърдя, че тук няма сърце“, казва професор Иван Неумивакин и се удря по гърдите. – Това е двигател, който изпомпва течност в цялото тяло. И този двигател се подпомага от повече от 500 мускула. Всички мускули в тялото ни изпълняват функцията на помпа. Основните помпи са в нашите крака и ръце.“

„Вижте как живеем…“

Иван Павлович Неумивакин отбелязва, че много хора, особено в напреднала възраст, се оплакват от сърцата си. Основната причина за тези оплаквания професорът вижда в заседналия начин на живот.

Когато човек се движи, той принуждава мускулите си да работят. А мускулите помагат на сърцето да изпомпва кръв в цялото тяло. Но колкото по-малко използваме нашите помпи, толкова повече работа получава сърцето и толкова по-трудно му е да изпомпва кръв.

За щастие природата се е погрижила основните ни помпи – ръцете и краката ни – да получават ежедневно натоварване. Човек не може без ходене. Мускулите на ръцете може да рабоят по-рядко, но краката на човек работят всеки ден, освен ако, разбира се, човекът не е прикован към леглото.

Затова нормалното състояние на краката ни е ежедневната физическа активност, благодарение на която сърцето не изпитва стрес.

„Но вижте как живеем “, посочва Иван Неумивакин. „Дори мускулите на краката ни са спрели да работят, ходим малко, возят ни, седим много.“

Правете само две упражнения дневно

Липсата на физическа активност води до застой в краката и това може да причини различни неприятни последици.

Ето защо, за да помогнете на вашия „мотор“ да работи, всеки човек трябва да изпълнява само две упражнения.

Според проф. Иван Неумивакин тези дейности са подходящи за всички и са безопасни. За да могат мускулите на краката да получават необходимото ежедневно натоварване, Иван Павлович препоръчва да се правят клякания. Всеки трябва да ги прави.

За целта може да отидете до някое дърво, да го хванете с ръце на ниво точно под гърдите. Когато изпълнявате кляканията по този начин, е невъзможно да паднете, така че тази техника е безопасна.

За тези, които току-що започват подобни натоварвания, първо трябва да клекнат с малка амплитуда, слизайки 10-15 см надолу. Трябва да клякате с изправен гръб, а ръцете ви трябва да останат прави на всички етапи от упражнението.

Ако човек не се е занимавал с физически упражнения, тогава е възможно да се увеличи амплитудата по време на клекове едва след един или два месеца от началото на първото обучение. А след два до три месеца човек трябва да кляка поне сто пъти дневно, за да поддържа здравето си.

Според професор Неумивакин той трябвало да подобри здравето на много пенсионери, които след като свикнали с натоварванията, изпълнявали клякания 300-400 пъти на ден.

Иван Неумивакин също дава като пример съветския художник Борис Ефимов, който остава активен до последните си дни. На 108 години той прави по 100 клякания на ден.

Според наблюденията на Иван Павлович, след два или три месеца на подобно обучение, хората премахнали целия стрес от своите сърца. Всъщност в процеса на клякане по метода на Неумивакин се тренират не само основните помпи на тялото ни, но и мускулите на гърба и корема.

Правейки клекове, човек върши друга важна работа. Той тренира и учи тялото си как да се навежда правилно, ако например нещо падне от ръцете му и трябва да бъде взето. Защото ако възрастен човек се наведе за нещо с неравен гръб, той може да седне и повече да не стане, казва Неумивакин. А кляканията ви тренират да държите гърба си изправен и да се огъвате правилно.

Второто упражнение за трениране на основните помпи в тялото е скандинавското ходене  По време на тази дейност работят не само мускулите на ръцете, но и краката и гръбначния стълб.

Между другото, Иван Неумивакин отбелязва не без гордост, че е имал щастието да отговаря за здравето на космонавтите в продължение на 30 години. И в резултат на тази работа той се убедил, че възможностите на човешкото тяло са колосални. А нашата задача е да не губим тези възможности.

Advertisement