Този мъж има болест на Алцхаймер. Но това, което направил синът му, е достойно за възхищение

Този мъж има болест на Алцхаймер. Но това, което направил синът му, е достойно за възхищение
Източник: YouTube/The Songaminute Man

Довчера си бил пълен със сила и енергия. Съвсем доскоро си пял на сцената, а благодарните зрители са те аплодирали… А днес вече си забравил собственото си име и не разпознаваш собствения си син.

Точно това се случва в живота на 80-годишния англичанин Тод Макдермот. Той бил професионален автор на песни и имал стотици текстове на песни в паметта си. Но старостта дойде, а с нея и Алцхаймер – ужасен и чест спътник на хората в напреднала възраст.

Болестта на Алцхаймер е мозъчно заболяване, което причинява постепенна загуба на паметта. Възрастният става дете – от паметта му се изтриват не само професионалните знания, но и най-простите и необходими действия.

Пациентите забравят как да се хранят, обличат, мият – списъкът е безкраен. Хората с това заболяване не помнят къде живеят, така че често се губят и изчезват.

Най-трудно в такива ситуации е за близките и приятелите на болния от Алцхаймер. В крайна сметка самият болен човек най-често не осъзнава промените, които се случват с него.

Няма лек за това заболяване, но можете да забавите развитието му. За да направите това, трябва постоянно да принуждавате мозъка на пациента да работи, да тренирате паметта му – докато той все още я има.

Точно това прави грижовният и любящ син на Макдермот, Мак.

Синът измислил уникална терапия за баща си, която хем носи радост на стареца, хем тренира паметта му.

Синът вози баща си с кола по улиците на града и пеят като дует песните, които пускат радиото! В тези моменти лицата и на двамата греят от щастие.

Поемете щафетата на Mac и помогнете на любимите си хора да се преборят с Алцхаймер. Пейте песни с тях, учете стихове, решавайте кръстословици, решавайте задачи и пъзели. А видеоклиповете на семейство Макдермот ще ви вдъхновят!

Advertisement