Това, което направи синът ми, когато видя момче да проси пари за храна, ме изуми

момче
Източник: Freepik

Винаги съм възпитавал сина си и съм се опитвал да го науча да различава добро от зло.

Заедно четохме книги с приказки и притчи, гледахме анимационни филми и просто филми, които показваха как да постъпваме правилно.

Но това, което синът ми направи, когато видя момче на неговата възраст да иска пари за храна близо до магазина, ме изуми.

В онзи ден жена ми ме изпрати да пазарувам. Тя правеше кексчета и не можеше да пропусне тестото. Поканих десетгодишния си син да дойде с мен. Знаеше, че винаги ще купя нещо вкусно и за него.

Дълго търсихме всичко необходимо, което беше написано в списъка, който ми даде жена ми. Излязох от магазина с пълни торби, а синът ми задържа вратата.

Тогава някакво момче се приближи към нас. Изглеждапе почти на същата възраст като сина ми. Беше облечен с мръсно яке, което вече беше скъсано на места. До него стоеше малко куче.

„Дайте ми някакви стотинки за банички. Не съм ял нищо от тази сутрин“, каза момчето с жален глас и ме погледна право в очите.

При това непрекъснато се оглеждаше, сякаш се страхуваше от някого.

Сигурно се срамуваше да проси, затова се оглеждаше дали някой от приятелите или родителите му няма да го познае.

Тъкмо щях да сложа чантите на земята и да му дам пари, но тогава се намеси синът ми, който през цялото това време стоеше наблизо и гледаше непознатото за него момче.

„Ето “ – каза той и извади баничката от чаната, която ме беше накарал да му купя. Момчето не я прие много охотно и продължи напред.

„Не бива да му даваме пари. Не знаем къде ще ги похарчи. А по този начин той със сигурност ще има храна”, каза синът ми.

Честно казано, бях шокиран как синът ми свърза всичко едва на десетгодишна възраст. Моят 10-годишен син се оказа по-умен от мен.

Ако не се беше намесил, щях да дам на момчето 2 лева. И след като чух това, което чух, аз самият започнах да се замислям. Той беше прав. Как да разбера, че ще ги похарчи за храна?

А така съвестта е чиста и парите са на мястото си. В крайна сметка съм гледал сума ти предавания, в които се казва, че тези деца нарочно биват обличани в дрипави дрехи, за да предизвикват съжаление и да събират пари от лековерни хора всеки ден.

Advertisement