Това е снимка на Фреди Меркюри малко преди смъртта му. Песента, която е пеел тогава, разплаква

Това е снимка на Фреди Меркюри малко преди смъртта му. Песента, която е пеел тогава, разплаква

Фреди Меркюри беше, е и ще бъде един от най-известните музиканти в историята на човечеството. През 1991 г. той почина от СПИН. По това време певецът беше може би първата публична личност, починала от този ужасен вирус.

А това е последната известна снимка на Фреди Меркюри, направена няколко месеца преди смъртта му.

Направена от неговия дългогодишен партньор Джим Хътън на 28 август 1991 г., снимката показва Фреди, застанал в градината на любимия си дом Garden Lodge в Западен Лондон.

Позирайки с една от котките си, звездата се вижда да стои пред къщата си и да се усмихва на камерата.

Но дори и след като научил зловещата диагноза от лекарите, Фреди не се отказал от кариерата си, както вероятно биха направили мнозина на негово място, а напротив, започнал да работи с неистови темпове.

Един от най-близките му приятели и колеги си спомня: „Фреди ми каза: „Пиши ми, пиши ми всичко. Знам, че не ми остава много време. Напиши ми думи, напиши ми музика. Ще изпея всичко, а после прави каквото искаш. Важното е да го завършим…“

Денис Ричардс, продуцентът на Фреди, припомня, че музикантът е бил в тежко състояние, на практика умирал, но все пак е дошъл в студиото, за да запише прощалната си песен – „Mother Love““ )„Майчина любов“).

Текстът е написан съвместно от Фреди Меркюри и Браян Мей. Това е един от малкото случаи в песента, когато Меркюри сякаш признава своите вътрешни болки и борби за справяне със СПИН („Аз съм човек на света и казват, че съм силен, но сърцето ми е тежко и надеждата ми е изчезнала „).

„Тъй като оставаше много малко време, решихме да запишем хитa без аранжор, с дръм машина.

В тази песен Фреди взе такава невероятна нота, че слушателите все още настръхват, когато я слушат. Той пееше до последния куплет, а след това каза: „Не издържам повече, сега ще си почина малко и ще приключим“.

Меркюри никога повече не идва в звукозаписното студио…

На гроба му все още се вижда епитафията: „Фреди Меркюри. Този, който обичаше живота. Този, който пееше песните.“

Браян Мей изпява последния куплет от песента „Mother love“. В този си вид тя е включен в албума „Made in Heaven” на Queen, издаден през 1995 г.

Advertisement