Снимка на баща-инвалид със сина му разтърси интернет

Снимка на баща-инвалид със сина му разтърси интернет

Siena International Photo Awards е международен конкурс за професионални и любители фотографи със страст към фотографията. Той се провежда ежегодно в Сиена, а наскоро бяха обобщени резултатите от тази година. Svobodnazona.com научи, че победата е спечелена с една наистина сърцераздирателна снимка.

Победител станал Мехмет Аслан, турски фотограф. Работата му била призната за най-добрата сред десетки хиляди други фотографии, които били изпратени за конкурса от майстори и аматьори от 163 различни страни на планетата.

Снимката-победител е направена в Хатай, една от провинциите на Турция. Там има лагер за бежанци, принудени да напуснат родната си Сирия, където редовно се случват военни конфликти, отнемащи живота на невинното местно население.

Героят на снимката е мъж на име Мунзир, сирийски бежанец. Той изгубил единия си долен крайник заради шрапнелна рана в крака, която се случи след падане на бомба на територията на град Иглиб близо до пазара, по който сириецът се разхождал в този съдбовен момент.

Мунзир държи в ръцете си и издига над себе си любимия си син Мустафа. Момчето няма нито ръце, нито крака. Липсата на всичките му крайници е резултат от т. нар. синдром на тетра амелия. Той се провокирал от сериозните медикаменти, които майката на Мустафа Зейнеп е била принудена да приема, след като е била тежко отровена от вещество с нервнопаралитичен газ, използвано от екстремистите.

Снимката е наречена „Трудностите на живота“ и ясно показва, че животът на повечето европейци е лишен от трудностите и скърбите, с които постоянно се сблъскват жителите на размирния Близък изток.

Снимката намери отзвук в сърцата не само на представителите на журито на състезанието, но и на някои известни личности. Например актрисата Анджелина Джоли в своя акаунт в социалната мрежа напомни на абонатите си, че в момента около 6 милиона сирийски деца страдат и те се нуждаят от помощ.

Авторът на трогателна снимка Мехмет ще получи като награда ценен подарък – фотографска техника на стойност около милион и половина евро. Той ставак и собственик на най-престижната титла фотограф на годината.

Advertisement