Вижте предупреждението на проф. Рачев: Валежите може би ще бъдат в новините (видео)

Георги Рачев
Скрийншот: Btv

Апокалиптичните кадри от наводненията в Царево, Лозенец и Ахтопол, които видяхме по новинарските емисии и социалните мрежи, свиха сърцата ни и ни карат да се надяваме, че всичко ще бъде наред с бедстващите там хора и животни.

Потопени улици, прелели реки, срутени мостове, къмпинги под вода, погълнати от морето коли и каравани, превозни средства, които са разнасяни като играчки от водната стихия – бедствието отново ни напомни колко безсилни сме пред гнева на природата. 

До всичко това се стигна след пороен дъжд, продължил десетки часове и придружен със силен вятър.

В такива моменти винаги се питаме беше ли възможно да се предотврати бедствието. През юни правителството поиска от всички областни управители да вземат спешни мерки за превенция срещу евентуални наводнения. Доколко са ги изпълнили, вероятно тепърва ще се разбере.

В обедната емисия на Бтв репортерът Румен Скрински се включи от наводнен Лозенец, като съобщи, че според местните жители шахтите в селото изобщо не са почиствани в рамките на сезона.

Синоптиците също алармираха, че се задава жълт код за обилни дъждове. В неделя на страницата си във фейсбук от Националния институт по метеорология и хидрология предупредиха, че се очакват значителни по количество интензивни валежи:

Нимх

Тази сутрин климатологът проф. Георги Рачев каза в ефира на Бтв, че антициклонът „Оленка“ и циклонът над Гърция „ще създадат изключително опасна синоптична обстановка, особено в южната ни съседка“.


„Районът на Лариса, на Волос, целият Пелопонес с Каламата, Атика, целите тези райони се очаква в следващите 48 часа да направят по 200-300 и повече литра на кв. м“, заяви климатологът и припомни, че през изминалата нощ е валяло ужасно много в Северна Гърция.

„Това ще бъде може би и в новините в следващите часове“, каза професорът. „Комбинацията от високото атмосферно налягане над България и ниското атмосферно налягане над Гърция създават точно тази контактна зона, където ще бъдат много валежи“, обясни той.

Advertisement