С такава майка й се наложи да порасне твърде рано…

тъжно момиче с плюшено мече
Източник: Pixabay

Работя в социални грижи, така че често се срещам с неблагополучни семейства. За тези години работа там съм видяла много.

Искрено ми е жал за децата, които са се оказали толкова беззащитни, попаднали под влиянието на неадекватни родители. Но когато разбрах за съдбата на 11-годишната Ивана, дори аз се почувствах неспокойна. Толкова малко момиче, а толкова разумно, отговорно и сериозно.

Момичето има майка и брат. Майката обаче е любителка на чашката. Тя пие просто безсрамно, затова се налага самата девойка да се грижи за по-малкия си брат.

Ивана е толкова послушна и възпитана, че фактът, че това бедно момиче расте в такова семейство, не се побира в главата ми. Майка й не е модел за подражание и изобщо не се занимава с отглеждането на децата.

Как дъщеря й е станала такава без майчино внимание, адекватна грижа и загриженост? Ивана не е лишена от добродушие и отговорност. Тя е много развита за годините си, защото заради майка си трябваше да порасне твърде рано.

Бащата не участва в живота на децата. И като цяло не се знае дали това са неговите деца. Не плаща и издръжка, защото никой не го задължава. Майката на момичето, въпреки тежкото финансово положение, не работи никъде. Ако намери пари за бутилка, денят ще е успешен. Но грижите за децата не я вълнуват.

Момичето расте отговорно и трудолюбиво. Тя сама чисти, готви и дори си изкарва прехраната, като продава изделия от мъниста.

Този бизнес й носи удоволствие, така че тя с ентусиазъм измисля различни гривни, пръстени и фигурки. С тези пари тя си купува хляб, мляко и тестени изделия. Понякога дори за бонбони остава.

Посетихме тази жена повече от веднъж и я помолихме да се поправи, за да не бъдат изпратени децата в дом за сираци.

Разбираме, че момичето се справя с всичко сама, но това не трябва да е така. Въпреки факта, че майка й продължава да пие, Ивана се отнася към нея с уважение и не я упреква за нищо.

Тя я оправдава, когато идват социалните. Момичето разбира, че няма да бъде по-добре в сиропиталището. А и ще вземат и брат й.

Знаете ли до какъв извод стигнах след като посетих това семейство? Не всичко зависи от родителите и тяхното възпитание. И Ивана е идеален пример за това.

Въпреки че майка й е поела по нанадолнището, въпреки че не може да й осигури щастливо детство и да й купи нов телефон, тя я обича и уважава. Дори подигравките на съучениците не притесняват момичето.

Това дете успя да съхрани вярата си в човечеството. Много искам съдбата най-накрая да й се усмихне и животът й да се развие по най-добрия начин.

Жалко, че Ивана трябваше да порасне толкова рано. Тя би искала да играе и да се забавлява.

Advertisement