Мъж от Турция на 70 г. ми сподели семейна рецепта за дълголетие, тя е доста лесна и достъпна

Мъж от Турция на 70 г. ми сподели семейна рецепта за дълголетие, тя е доста лесна и достъпна
Изображение от Freepik

Веднъж бяхме на почивка в Турция и ми направи впечатление, че бащата на собственика на хотела посрещаше всеки гост с традиционен чай в чаши с „тънка талия“.

И в допълнение към питието там винаги имаше няколко фурми. Започнахме да го разпитваме и ето какво ни разказа той.

Семейството им е от Ливан. И фурмите присъствали на масата всеки ден в семейството им. Също и чаят. Като цяло чаят е страст, която винаги е с вас, ако живеете в Турция.

Първото нещо, което чухме, беше красива легенда за произхода на елегантната чаша за чай (с никак не поетичното име „бардак“).

По времето на османците са пиели чай в обикновени стъклени чаши, същото е правел и падишахът. Един ден падишахът разбира, че любимата му жена му изневерява. Той нарежда да я екзекутират, но преди екзекуцията иска да погледне красавицата за последен път.

В това време един от слугите носи чай на падишаха и в момента, в който довеждат жена му, той, заслепен от красотата й, стиска чашата с чай толкова силно, че тя придобива заоблена форма, напомняща на женска талия. Разбира се, падишахът простил на жена си, но споменът за предателството бил отлят в стъкло. 

Но да се върнем на фурмите. Винаги съм знаела, че са полезни, но никога не съм подозирала, че са толкова полезни. Оказва се, че ако ядете поне 2-3 фурми всеки ден, можете да предотвратите много заболявания:

Фурмите са с високо съдържание на витамин В6, който успокоява нервите и облекчава стреса.

Фурмите съдържат магнезий, който укрепва мускулите и служи като превенция срещу рак.

Фурмите са полезни при анемия, туберкулоза и проблеми с костите, тъй като имат високи нива на фосфор, калций и желязо.

Захарта във фурмите се съдържа основно под формата на фруктоза, хората не напълняват от нея, а при диабетиците регулира нивата на кръвната захар.

Много са питателни. 100 грама фурми съдържат 1,5 грама протеин, 50 грама въглехидрати и 225 калории.

Ето защо те са полезни за тези хора, чиято работа е свързана със значителни физически или умствени усилия, както и за хора, чийто организъм е отслабен в резултат на заболяване.

И още, и още.

Но най-важното свойство е, че фурмите могат да спрат процеса на стареене. Щом се прибрах у дома, прочетох за високото съдържание на триптофан в тях.

Триптофанът е незаменима аминокиселина, необходима за оптималната мозъчна функция и поддържане на нормално психическо състояние. Триптофанът предотвратява стареенето, а също така има леко успокояващо и сънотворно ефект.

Направи ми впечатление, че нашият разказвач също беше необичайно млад и енергичен. Той сподели своята тайна за дълголетие: пие чай от фурми 3 пъти на ден. Това е всичко.

Имаше и препратки към Светото писание.

„Бог се обръща към Мария с думите:
„И разклати ствола на палмата към теб и пресни, узрели (фурми) ще паднат върху теб. Яж (фурми) и пий (вода) и се успокой (бъди доволна)!“

Но кулминацията на нашия разговор беше цитат от турския поет Тарик Туфан:

„… имам нужда само от чаша чай и твоите ръце.“

И фурми. Това е добавка от мен.

А щом се прибрах, първото нещо, което направих, беше да купя най-добрите фурми и сега те са при мен за закуска, обяд и вечеря.

Яжте и младейте!

Advertisement