За да не зяпате отстрани: как се танцува Дунавско хоро (видео)

жени с традиционни български носии
Източник: Pixabay

Речта на президента в полунощ, наздравици с шампанското и извиване на хубаво, българско Дунавско хоро. В общи линии това е сценарият на всяка традиционна новогодишна вечер в България.

Наздравиците са лесна работа, идват но отръки… Но какво да правим, ако не знаем как се играе Дунавско хоро? Остава ни само да гледаме отстрани и тайно да се надяваме някой път и ние да се включим в хорото.

Спокойно! Тук на помощ идва всемогъщият интернет. Преди да видим как се танцува Дунавско хоро първо обаче нека се запознаем с историята на прословутия народен танц.

Историята на Дунавското хоро

Емблематичното за всеки българин хоро е дело на композитора Дико Илиев. Музикалното произведение е написано през далечната 1937 година, когато Дико е част от оркестъра на 36-ти пехотен козлодуйски полк в Оряхово.

А защо тропваме точно Дунавското хоро на Нова година? Защото е бързо, енергично в размер 2/4, зарежда с положителни вибрации и пасва на купонджийската българска душа.

Вместо да се кахърите, че не можете да играете най-българското хоро, запретвайте ръкави и научете стъпките с този видео урок, качен в ютуб. Не е ядрена физика. И така… Раз-два!

Advertisement