Как котка предсказала потъването на „Титаник“

котка на борда на Титаник
Източник: Wikipedia/Public domain

За животни, за които е известно, че мразят водата, котките имат дълга история на участия в морски пътувания заедно със своите стопани. Те се вземат на борда главно заради способността им да ловят мишки и плъхове, практика, която датира от Древен Египет.

А черните котки са били разглеждани от британските и ирландските моряци като източник на късмет при пътуване.

Въпреки че тези котки получавали „работа“, много от тях били обичани и глезени от екипажа, тъй като били чудесен източник на забавление по време на дълги плавания.

Някои от плаващите котки дори станали известни, като например Джени, която се присъединила към екипажа на Титаник и се казва, че е предсказала потъването на кораба.

Джени – котката на „Титаник“

Джени била прехвърлена от „Олимпик“, братския кораб на „Титаник“. Тя била един от главните мишеловци на кораба, въпреки че за такъв голям кораб вероятно имало повече.

На тези котки им било позволено да се разхождат свободно из кораба и да не допускат гризачи до хранителния запас. Преди корабът да отплава за Ню Йорк, Джени роди няколко котенца. Тя настанила семейството си в кухнята на кораба, където персоналът ги хранел с остатъците.

Котката била много привързана към Джим Мълхоланд, който работел като огняр по време на пътуването от Ирландско море до Саутхемптън, и търсела вниманието му.

Историите за случилото се с Джени и нейните котенца варират значително от източник до източник. Някои смятат, че са потънали с кораба, но Мълхоланд има различна версия на събитията.

Той твърди, че когато Титаник акостирал в Саутхемптън, откъдето трябвало да тръгне на трансатлантическото си пътуване, той видял Джени да изнася котенцата си от кораба.

Мъжът помислил, че това е лоша поличба и решил също да напусне кораба. Оказало се, че инстинктът им не ги разочаровал. Ако Мълхоланд наистина е последвал Джени и нейните рожби извън кораба, тогава котката е спасила живота му, тъй като той най-вероятно щеше да потъне заедно с „Титаник“.

Другите животни на „Титаник“

Смята се, че Джени и нейните котенца са оцелели след потъването на кораба, но има и други животни, които са оцелели. На пътниците от първа класа било разрешено да вземат кучетата си на борда, което някои направили.

Когато корабът отплавал, на борда е имало най-малко 12 кучета, три от които са оцелели. Всички тези кучета били малки, два померана и един пекинез, така че лесно можеха да бъдат скрити в одеялата или палтата на собствениците си и да бъдат вкарани контрабандно в спасителните лодки.

Много други животни нямали този късмет, особено големите. Ан Елизабет Ишам, която взела своя немски дог със себе си на пътуването, беше една от петте пътнички в първа класа, загинали на Титаник.

Тя отказала да остави любимото си куче, което очевидно било твърде голямо, за да се побере в спасителна лодка или да се скрие под палтото й. Вместо това тя останала с домашния любимец и източниците твърдят, че тялото й е намерено от спасителния кораб с ръце, все още увити около любимото й куче.

Advertisement