Интересни факти и митове за зодиите

Интересни факти и митове за зодиите

Прочетете най-интересните факти за зодиите в тази статия!

1. Всеки знае 12-те съзвездия (Овен, Телец, Близнаци, Рак, Лъв, Дева, Везни, Скорпион, Стрелец, Козирог, Водолей и Риби), но учените разграничават 13. Тринадесетото съзвездие е Змиеносец. То продължава от 27 ноември до 17 декември.

2. 500 милиона души – на толкова хора се пада горе-долу една зодия.

3. Всички знаци на зодиака са групирани според елементите (Вода, Земя, Въздух и Огън), полукълбата (северно, източно, южно, западно) и сезоните (пролет, лято, есен, зима).

4. Всяка зодия се управлява от определена звезда или планета. В зависимост от качествата, с които са надарени, то тези свойства са присъщи и за човек от съответната зодия.

6. Все още не е известно кой точно е родоначалникът на знаците на зодиака. Смята се, че преди 5 хиляди години шумерите са започнали да разделят небето на 12 части („прозорци“). Впоследствие гърците дават името „Зодиак“, тоест „кръгът на животните“.

7. Интересни са и вярванията на нашите предци. В древни времена хората по свой начин са представяли господството на едно или друго животно в небесния свод. Нека разгледаме по-отблизо тези вярвания.

Овенът е първият знак на зодиака. Управлява се от Марс и обхваща много важен период – пролетното равноденствие. Следователно хората от тази зодия се характеризират с: откритост, ентусиазъм и интелигентност.

8. Бик (или телец) – е било основното животно на жителите на Средиземноморието. През периода на това съзвездие слънчевите лъчи преминавали към земята, което означаваше началото на сезона на сеитба.

9. Съзвездието Близнаци получи името си в чест на децата на Зевс и Леда, близнаците Полукс и Кастор. А в небето неговите части са толкова близо една до друга, че няма как съзвездието да се нарича по различен начин.

10. От края на юни до началото на юли слънцето буквално започва да се движи назад. Оттам идва и името на съзвездието – Рак. Денят става малко по-къс, нощта става по-дълга. Според древната легенда Херкулес се бори с огромен рак и го побеждава. Но богинята Хера, която мразела героя, поставила рака в небето, така че той винаги да наблюдава Херкулес.

11. В Асирия съзвездието Лъв е наричано „Големият огън“. През този период именно лъвовете започват да бродят из долината на Нил, бягайки от непоносимата жега. Оттук и символиката – жаркото слънце властва над небето.

12. В древни времена Девата се е появявала в различни образи: като майката на Зевс, като богинята на справедливостта и дори Сфинкса. Но най-често тя била изобразявана с житен клас в ръцете си, тъй като по време на жътва най-ярко блестяла звездата от това съзвездие на име Спика.

13. Везните са единствената неодушевена зодия. тя се пада по времето на есенното равноденствие. Преди много векове хората са забелязали, че денят продължава колкото нощта. Оттук са и везните с еднакво тегло в изображението на съзвездието. Освен това точно по това време на годината, както са вярвали нашите предци, действията на хората са били претеглени на везните на съдбата. Ето защо везните днес са символ на справедливостта.

14. По време на престоя на Слънцето в съзвездието Скорпион светилото забележимо избледнявало, сякаш някой го е отровил. Вероятно било ужилено от голям скорпион. Така са мислили хората в миналото.

15. Да се справи със Скорпиона може само Стрелецът. Затова това съзвездие идва след Скорпиона.

16. Богът с кози крака, Пан, веднъж се изплашил от великан и се хвърлил във водата. Краката му се превърнали в опашка. Ето защо и зодия Козирог е изобразена по този начин.

17. В дните, когато Слънцето беше в съзвездието Водолей, Нил разливал водите си. Следователно името му е съвсем логично.

18. Където има вода, има и риба. Именно по времето на това съзвездие в древността хората са хващали най-много риба за храна. Между другото, финикийците изобразяват своята богиня на плодородието като жена с рибешка опашка.

Advertisement