Молитва към свети Панталеймон за изцеление

Свети Пантелеймон

Болестите могат да поразят всеки. Специални молитви, отправени към Свети Пантелеймон, могат да помогнат за изцеление от болести.

Една от най-мощните молитви за изцеление е тази, отправена към угодника Господен Пантелеймон. Сам Бог надарил мъченика с дарбата на изцеление, за да може да помага на всеки, който има нужда от помощ. Светецът е един от най-силните лечители, а чрез молитви към него и до днес хората се лекуват от болести.

Историята на великомъченик Пантелеймон

Светецът е роден през 3 век. Майка му била православна, а баща му изповядвал езичество. Майка му си отишла от този свят рано, така че Пантелеймон нямал избор и той приел езическата вяра, като баща си.

Великомъченикът изучавал изкуството на лекуване, където постига голям успех и е поканен като лекар в императорския двор. Веднъж Пантелеймон видял как един от православните свещеници върнал към живот момче, отровено с отрова, като се молел на Исус Христос. Това поразило лечителя и оттогава той се обърнал към християнството и започнал да лекува хора.

Великомъченикът не взима пари и лекувал всички, които се обръщали към него за помощ. С подобни действия той предизвикал много конфликти и неодобрение от римските езически лекари, към които хората престанали да се обръщат.

Тогава светецът бил призован на съд при императора, където се състояло състезание между езически лекар и Пантелеймон. Довели човек, който страдал от тежка болест и само православният лечител съумял да го излекува.

Но тази победа не предизвикала снизхождение от страна на императора, а го разгневила още повече. Християнинът бил подложен на страшни мъки, които лечителят издържал достойно, без да губи вяра в Господ.

Свети Пантелеймон се молел много и когато го хвърлили да бъде разкъсан от диви животни, те легнали близо до лечителя, без да го докосват. По време на една от молитвите ангелите повикали светеца на небето и едва тогава мъченикът бил обезглавен.

Молитва за изцеление

Свети Пантелеймон е покровител на страдащите от различни заболявания. Православните вярващи му отправят молитви при тежки заболявания, преди операции и за изцеление. Лечителят е награден с голяма дарба да освобождава хората от ужасните мъки, причинени от болести, и защитава всички вярващи.

„О, най-велики лечителю! Угодниче Господен, Пантелеймоне, към Теб са отправени моите думи за помощ. Моля, чуй ме и не ме оставяй без вниманието Свое, защото се разкайвам за всички греховни постъпки и моля да ме спасиш от ужасните мъки и болести, които засягат тялото и душата ми. Прости ми и ме благослови, о, пресвети мъчениче. Моля Те за здраве, излекувай ме и ме върни към живота в щастие, без страдания и беди. Няма да спра да прославям името Ти. Да възнеса Твоята слава до самите Небеса. В името на Отца и Сина и Светия Дух. Амин“.

Advertisement