На 11 януари в Япония честват Ден на кучето – в чест на Хачико

На 11 януари в Япония честват Ден на кучето - в чест на Хачико

На 11 януари в Япония отбелязват Деня на кучетата в чест на известното в цялата страна куче Хачико.

Кой е Хачико

Напомняме, че на 10 ноември 1923 г. в японската префектура Акита се ражда куче от породата акита ину. Собственикът на кученцето го подарил на своя приятел професор Хидесабуро Уено. Професорът дал на кученцето прякора Хачико, което на български означава осми.

Хачико израства като много вярно куче и винаги и навсякъде следва професора. Кучето придружавало господаря си на работа и точно навреме идвал да го посрещне на същото място. Тази невероятна преданост на това куче в бъдеще ще направи всички представители на породата Акита ину символи на преданост и вярност.

Трагедията

На 21 май 1925 г. по време на лекции в университета професорът получава инфаркт.  Тогава Хачико вече бил на година и половина. Лекарите не успели  да спасят живота му и мъжът никога не се върнал у дома. В този ден Хачико не дочакал стопанина си. И оттогава всеки ден идвал на гарата, чакал до вечерта и нощувал на верандата на къщата на професора, която била плътно затворена.

Кучето не било изоставено от близките на професора. Те се опитали да настанят Хачико в познати семейства, но въпреки това кучето продължило да идва в гарата и да чака стопанина си. Служителите на железопътната гара, местните търговци и минувачите, които знаели цялата история, не спирали да се удивляват на тази преданост.

Нямало нито един човек, който да остане безразличен към търпеливото чакане и безграничната отдаденост.

След публикацията в японски вестник: „Вярно старо куче очаква завръщането на стопанина си, починал преди седем години“, кучето станало известно в цяла Япония. Любопитни хора започнали да идват на гара Шибуя, за да видят Хачико.

Смъртта на вярното куче

Така Хачико, чакайки да се срещне със своя господар, посрещнал смъртта си. 9 години вярното куче чакало завръщането на професора. Денят на смъртта на Хачико станал ден на траур за всички японци.

През 1934 г. е издигнат паметник на кучето, който е унищожен по време на световната война. Металът от паметника отишъл за военни нужди. Но жителите на Страната на изгряващото слънце не забравили своя герой и в края на войната възстановили паметника.

Днес паметникът на Хачико е любимо място за срещи на влюбени двойки. А самият Хачико стана модел за подражание за тях, символ на безкористна и дълбока преданост.

През 1987 г. излиза премиерата на филма, базиран на събитията отпреди 50 години. Този филм разказва за несломимата любов на куче към човек. А през 2010 г. излезе американската версия на този филм, наречена „Хачико: Най-верният приятел“, която незабавно спечели сърцата на сантименталните зрители. Ролята на професора се играе от Ричард Гиър.

Advertisement