Лекарите тръгнали да спасяват пациента, но татуировката му ги накарала да спрат

Лекарите тръгнали да спасяват пациента, но татуировката му ги накарала да спрат
Източник: University of Miami

Когато възрастният мъж бил докаран в болницата им, лекарите се почувствали напълно безпомощни. Той имал нужда от незабавна медицинска помощ, но те започнали да се колебаят. Пациентът умирал, докато медиците обсъждали как най-добре да постъпят.

Причината за това била необичайна татуировка.

Този ден линейката получава тревожно обаждане за 70-годишен мъж, който незабавно се нуждае от медицинска помощ. Линейката била извикана от минувачи, които го открили в критично състояние на една от улиците на Маями.

Когато прегледали медицинската му история, те научили, че той страда от сериозно белодробно заболяване от много дълъг период от време.

Също така разбрали, че човекът живее в старчески дом, така че нямало смисъл да търсят някой от близките му.

Този случай бил може би единственият път, когато здравните работници се чувствали безпомощни. И не защото не са знаели как да помогнат на пациента. При проверка те открили необичайна татуировка на гърдите на мъжа.

Голяма, с черни букви – татуировката представлявала надпис Do not resuscitate („Не реанимирайте“).

Освен това думата „не“ била допълнително подчертана, а под фразата стоял личният подпис на пациента. Затова лекарите се колебаели дали е редно да продължат спасяването.

Татуировката предизвикала дискусия сред болничния персонал какво да правят с мъжа. От една страна, татуировката вероятно нямала същата правна сила като официалното заявление, че не желае да бъде реанимиран.

От друга страна, пациентът бил положил много усилия, за да изрази волята си. Възникнал въпросът и че татуировката вероятно е стара и може да не е актуална днес. Ето защо имало голяма вероятност от момента на прилагането й лицето да е променило позицията си и в конкретната ситуация тя вече да не важи.

Работата е там, че в САЩ е обичайна практика да се съставят изявления като DNR или DNAR (съответно „Не реанимирайте“ или „Не се опитвайте да реанимирате“).

Това е официален правен документ, според който човек има право да заключи, че страда от тежко или нелечимо заболяване от дълго време. С това пациентът демонстрира желанието си да не получи квалифицирана помощ в случай на пристъп.

Пациенти от Франция, Канада, САЩ и други страни правят такива изявления преди важни операции. Те обясняват решението си с това, че не искат да изпаднат в кома или да преживеят отново всички страдания.

В случая обаче татуорквтаа не можела да се приеме за даденост, затова лекарите потърсили документ, който да покаже волята му. Задачата не бил лесна, защото документът бил съставен след последната операция, извършена много години по-рано.

Оттогава той усещал само незначителни неразположения. И този сърдечен пристъп бил първият от много време, който реално застрашавал живота му.

Когато най-накрая документът бил открит, лекарите се вслушали в волята на пациента и оставили всичко на съдбата.

Както виждаме, в света има хора, които предпочитат да посрещнат смъртта си с достойнство, отколкото да се борят за живота си. По един или друг начин трябва да помним, че това е тяхно право и не можем да ги съдим.

Advertisement