Момчето без лице. Как се развил животът му, след като бил осиновен

Момчето без лице. Как се развил животът му, след като бил осиновен

За съжаление, животът на Рустам от Русия започнал много трудно. Той е роден с много трудни диагнози: няма носен хрущял, налице е наклонена цепнатина на твърдото и мекото небце, а също така има недоразвит долен крайник.

Заради това родителите му изоставили бебето си още в болницата, най-вероятно не са били готови за подобни трудности.

момче-без-лице

Момчето било прехвърлено в сиропиталище в град Череповец. Когато бил на две години, той вече бил претърпял сложни операции, в които хирурзите буквално събирали лицето на Рустам парче по парче. Поради редицата патологии детето не можело да се храни самостоятелно, а само чрез специална сонда.

момче-без-нос

На 4-годишна възраст момчето се научило да пълзи и поради деформираната си челюст на практика не говорело, а се изразявало чрез жестове. В сиропиталището животът бил в разгара си, пристигали нови деца, някои били взимани от новите си родители, някой идвал да опознае някого и само в живота на Рустам нищо не се променяло.

Веднъж служител на транспортна компания на име Ника Злобина видяла профила на Рустам в базата данни на сираците. Още от детството момичето смятало, че един ден ще вземе бебе от сиропиталището и ще му даде много щастие и радост.

Виждайки снимката на това момче, Ника вече не можела да го забрави, той силно се загнездил  в душата й. Тя била наясно, че детето има здравословни проблеми. Отначало Ника репоствала историите на това бебе в социалните мрежи, публикувала снимки във форумите на приемни родители, но никой не отговорял.

И Ника реши, че нейното семейство също може да организира попечителството над Рустам. Тя казала на съпруга си за намерението си и двамата посетили сиропиталището, за да се срещнат с момчето. По това време момчето вече било на 4 години. Тогава станало ясно, че това е единственият шанс на Рустам да стане част от любящо семейство.

Съпрузите не се изплашили от факта, че в действителност момчето има повече здравословни проблеми, отколкото е посочено във въпросника. Едва на място разбраха, че му липсва един крак…

Ника и Юри са обикновено семейство, те живеят заедно от 8 години и са отгледали дъщеря си. Когато се запознали с момчето, то много им харесало и решили да направят всичко, за да го вземат възможно най-бързо. Единственото нещо, което затруднявало този процес, било жилищният въпрос, съпрузите чакаха завършването на ремонта в новия си апартамент и по това време самите те живеели при майката на Ника.

майка-и-син

Един ден служителите, отговарящи за попечителството в Череповец, се обадили и казали на Ника, че Рустам ще бъде преместен в дом за инвалиди, тъй като има проблеми с говора.

Първоначално те искали да го настанят в интернат за умствено изостанали, но се намесил главният лекар, който с помощта на специализирана комисия успяла да докаже, че детето е напълно интелектуално запазено и знае много, но тъй като има проблеми с устната кухина, не може да говори нормално.

момче-с-протеза-на-крака

А в дом за инвалиди, Рустам можел да загуби всичките си умения и способности, които вече имал. Затова Ника и Юри се погрижили да го вземат в своето семейство.

Една година след осиновяването Рустам е неузнаваем. С новите си родители  посетили много лекари и болници, претърпели много рехабилитации и все още продължават. Ника буквално изправила сина си на крака, първоначално момчето се научило да обикаля апартамента с патерици, след това получило протеза, въпреки че самото момче дори не вярвало, че някога ще проходи.

Рустам претърпял още две операции и в момента спокойно използва протеза, може да се изкачва по стълби, да бяга, да кара скутер и да се държи като обикновено дете. Момчето учи с логопед и фонопед, тук също прави големи крачки, въпреки че все още е трудно се разбира. Ринопластика на момчето може да се направи след 12-та му година.

момче-манекен

Съпрузите коригирали графика си, за да могат да прекарват повече време с децата си. Ника стартирала страница в социалните мрежи, където споделя успехите на Рустам. С това тя иска да покаже, че такива хора трябва да предизвикват не съжаление, а радост у другите.

Тя иска да спаси сина си от мисълта, че той е инвалид и не е като всички останали, но за съжаление неведнъж трябвало да вижда как чеужди деца се смеят на Рустам. Но в такива случаи на помощ идва сестра му Ия, която е готова да се изправи срещу всички заради брат си.

Рустам много обича семейството си и трябва да се отбележи, че откакто е осиновен, той живее нов интересен живот. Момчето е чест гост на различни тематични фотосесии, участва и в модното шоу „Успешно дете“ и дори излиза на модния подиум в Mercedes-Benz Fashion Week Русия. Оказало се, че той има талант за всякакви снимки.

момче-с-протеза-на-плаж

Но това не е всичко. Година и половина след като двойката взела Рустам от сиропиталището, те поели родителската грижа за 9-месечната Лилит, която също имала много здравословни проблеми. Но след известно време в новото семейство, малката също започнала да показва положителна динамика на развитие.

Ника и Юри били толкова вдъхновени, че миналата есен и 4-годишниата Саша бил взет от сиропиталището. Момичето тежало само 9 кг и имало цял куп сериозни диагнози. Двойката се надява, че могат да й помогнат да се справи с тях.

Да пожелаем на тези добри хора успех.

Advertisement
Фейсбук коментари