Защо не е нужно да ръкопляскате на пилота при кацане на самолета?

Защо не е нужно да ръкопляскате на пилота при кацане на самолета?
Източник: Pexels/Rafael Cosquiere

Знаете известната традиция. След като самолетът кацне, пътниците пляскат на пилотите. Смята се, че това е знак на благодарност за добрия полет и израз на уважение към професията на пилота.

Експертите на TravelRambler обаче смятат, че всъщност не си струва да пляскате на пилота след кацане.

Кой е измислил аплодирането на пилотите

За първи път започнали да ръкопляскат на пилотите в САЩ. Първият официално документиран случай е от 1948 г. Самолет на American Airlines кацнал в Охайо след повреда на колесника. Пилотите успели да приземят самолета без жертви или сериозни наранявания.

Смята се, че това е първият случай, в който пътници ръкопляскат на пилота. Не е известно обаче със сигурност дали този полет е станал предшественик на известната традиция.

Причината за аплодисментите може да зависи от авиокомпанията и страната на пристигане. В Казахстан ръкопляскат в знак на благодарност на пилота, пътниците на израелската авиокомпания Ел Ал, пристигащи в Бен Гурион, аплодират факта, че са се върнали у дома.

Американската нискотарифна авиокомпания JetBlue пусна реклама с пътници, пляскащи на екрани при кацане на летището в Коста Рика – в чест на пускането на полети в тази посока.

Защо не е нужно да ръкопляскате на пилотите?

Аплодисментите в знак на благодарност към пилотите обаче оставят много служители в недоумение. Подобно на стюардесите, пилотите казват, че просто си вършат работата, така че може да се ядосат на пътниците заради аплодисментите.

Самите те казват, че пътниците не ръкопляскат в автобуса на всяка спирка и не ръкопляскат на спрелия влак машинист.

Има още една причина да не ръкопляскате на пилотите в самолетите. Те просто не чуват аплодисментите. Факт е, че кабината е отделена от кабината с бронирана врата, която започна да се монтира на всички самолети след терористичните атаки от 11 септември.

За да се предотврати шумът от кабината да разсейва пилотите, вратата е шумоизолирана. Те могат да комуникират със стюардесите чрез специален вътрешен телефон, но не могат да чуят всичко, което се случва в салона. Включително аплодисментите.

Advertisement