Загадка с кибритени клечки за велики умове. Не поглеждайте отговора…

Загадка с клечки за велики умове. Не поглеждайте отговора...

Не всички сме родени математически гении и това е нормално. Все пак всеки е талантлив по своему. Но от време на време е полезно да накарате мозъка си да бъде по-активен, да го накарате да работи пълноценно. Това ще увеличи вашата концентрация и внимание към детайла.

В случая имаме за вас задача с кибритени клечки, която със сигурност ще разтърси мозъка ви.

Преместете само 2 клечки, така че равенството да е правилно.

Ако е необходимо, вземете лист хартия и опитайте. Така ще ви е по-лесно да местите клечките, отколкото да си ги представяте наум. Можете и да отидете в кухнята, да вземете кутия кибрит и да ги поставите на някаква повърхност: например на маса или легло.

загадка с кибритени клечки

Разбира се, подготвили сме правилния отговор, за да проверите сами. Но не бързайте да превъртате надолу и да надниквате. Опитайте да помислите сами, преместете клечките, завъртете различните опции.

Сигурни сме, че ще можете да разрешите задачата без никакви подсказки.

Отговорът на задачата с кибритени клечки

задача с кибритени клечки

Как да преместим 2 клечки, така че равенството да стане правилно? Премахваме едно клечка от шестицата, за да стане петица.

Поставяме тази клечка най-отдолу на първите четворка. От тази четворка трябва да направим петица, така че променяме позицията на още една клечка в тази цифра. На думи звучи объркващо, затова ще го покажем ясно.

Резултатът е равенство: 5 x 9 = 45.

Успяхте ли?

Advertisement