Свобода! След 20 години в клетка освободиха мечка в Албания (видео)

мечка
Източник: Pixabay

След повече от две десетилетия, прекарани в клетка в албански ресторант, кафявата мечка Марк го очаква по-добър живот в австрийски резерват.

Досега мечокът е прекарвал живота си, забавлявайки посетителите на ресторанта Sofra e Ariut (Меча маса) в Тирана заедно със сестра си Лиза.

Но наскоро, под силна упойка, той започнал пътуването си до приюта Абербаш в Северна Австрия, благодарение на групата за хуманно отношение към животните „Четири лапи“.

Спасителната им операция обаче закъсняла за сестра му. Тя починала преди две години.

И двете мечета са били доведени в ресторанта като малки преди две десетилетия, след като майка им била застреляна, според тогавашните им собственици.

Там те живеели в клетка от около 100 квадратни метра, с бетонен под, в лоши условия и на неадекватна диета, казав Саймир Шеху, координатор на проекта „Четири лапи“ в Албания.

Оставени на открито и на милостта на екстремното време, мечките никога не са били оставяни да спят зимен сън, споделят от Четири лапи.

Сега Марк, с 250 килограма (550 паунда), е с наднормено тегло и трудно се движи. Поради скука и стрес е развил тревожни разстройства, станал е агресивен и ръмжи и при най-малкия шум.

И състоянието му само се влошило през 2020 г., когато Лиза починала.

„Марк не можеше да спре да плаче два или три месеца“, каза Хикмет Мурати, пазач на мечките от 20 години, пред АФП.

Стопаните им дори позволили на двойката да се чифтосват, но нито едно от малките не оцеляло, защото стресираните им родители ги нахапали до смърт, добавя той.

Проблемите

В резултат на малтретирането му, мечката се нуждаела от спешна помощ, за да оцелее, каза Шеху.

Лошата му диета и 20 години в клетка означават, че той страда от проблеми със ставите, мускулите, очите и жизненоважни органи, казват експертите от „Четири лапи“.

В резервата, Марк ще получи ветеринарните грижи и подходящата храна, от която се нуждае, „за да може да се възстанови бързо и да се наслади на живот, достоен за мечка“, казва Шеху.

Но тежкото положение на мечката не е единственият случай, с който „Четири лапи“ трябва да се справи, казва Шеху, който е експерт по биоразнообразието.

Това е 34-то диво животно, което организацията с помощта на свои връстници е преместила от Албания.

„Необходими са спешни действия и срещу нарастващата незаконна търговия с диви животни в страната“, разкрива координаторът на „Четири лапи“ Магдалена Шерк-Третин.

Властите в Албания казват, че обмислят отварянето на убежище за конфискувани диви животни. От „Четири лапи“ добавят, че Марк е последната от така наречените „ресторантьорски мечки“ в Албания.

А в изявление казват: „Въпреки че спасяването на Марк е важен крайъгълен камък, мечките в Албания все още са в опасност да бъдат малтретирани като домашни любимци или туристически атракции в бъдеще без промяна в законодателството.“

Големите котки също се търгуват незаконно и страдат от лошо отношение от страна на частни собственици, добавят от организацията.

Междувременно ресторантът ще премахне клетката, в която са държали мечките, но ще запази името си.

Advertisement
Фейсбук коментари