„Не мога да ходя и пея“. Селин Дион страда от рядко заболяване, сковаващо мускулите

Източник: Instagram

Легендарната изпълнителка с ненадминат глас натъжи феновете с новината, че е принудена да напусне сцената. Както се оказа, Селин Дион е била диагностицирана с рядък синдром, който засяга един човек на милион. Селин усеща спазми в мускулите, които й пречат да се движи и да пее.

Рядкото нелечимо заболяване е известно като синдром на мускулна скованост. Неврологичното заболяване с признаци на автоимунно заболяване причинява прогресивна мускулна скованост и мускулни спазми.

В бъдеще певицата няма да може да кара кола, да ходи и дори да яде. Носителката на 8 Грами със сълзи на очи разказа на потребителите на мрежата своята история, като каза, че вярва, че скоро ще може отново да види своите зрители.

Ето как канадската певица обясни през сълзи състоянието си:

„От доста време имам здравословни проблеми. Беше ми много трудно да се изправя пред тях и да говоря за всичко, през което преминах. Наскоро ми беше диагностицирано много рядко неврологично заболяване, наречено синдром на скованост, което засяга един на милион души. Въпреки че все още изучаваме тази рядка болест, знаем, че тя е причината за моите спазми. За съжаление, тези спазми засягат всеки аспект от ежедневието ми, понякога причиняват затруднения при ходене и ми пречат да използвам гласните си струни, за да пея по начина, по който пеех.

Това значи, че не мога да стартирам турнето си из европейските градове, което трябваше да започне през февруари. Обичам ви много силно. И силно се надявам, че много скоро ще мога да ви видя. Благодаря ви“.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Céline Dion (@celinedion)


54-годишната изпълнителка също така добави, че прави всичко възможно да намали симптомите на болестта и да се върне на сцената възможно най-скоро: „Имам страхотен екип от лекари, които работят с мен, за да ми помогнат да се възстановя, скъпите ми деца са наблизо, които ме подкрепят и ми помагат. Всеки ден работя усилено с моя терапевт по спортна медицина, за да си възвърна силата и способността си да продължа отново, но трябва да призная, че това е борба.“

Според Националния институт по неврологични заболявания на САЩ, SPS е рядко, нелечимо заболяване, характеризиращо се с „ригидност в мускулите на торса и крайниците и свръхчувствителност към стимули като шум, докосване и емоционален стрес, което може да причини мускулни спазми.“

Хората със SPS се характеризират с прегърбени и напрегнати пози, а седативните лекарства и мускулните релаксанти помагат за забавяне на прогресията на заболяването.

Advertisement