Семейство намира същество на стълбите – когато разбират що за животно е, посягат към телефона

Семейство намира същество на стълбите - когато разбират що за животно е, посягат към телефона
Източник: The Dodo/DEPARTMENT OF CONSERVATION/PETE B.

Нещо стояло на верандата им. Те били изумени, когато разбрали кой ги е посетил.

Един ден семейство в Уелингтън, Нова Зеландия, се натъкнала на очарователна сцена на верандата си.

Не всеки ден имате неочакван гост като този. Когато семейството се върнало у дома след дълъг ден, те видели нещо да лежи на изтривалката.

Когато се приближили, се оказало малко тюленче, свито на кълбо, което си дремело кротко, пише The Dodo.

Семейството била шокирано. Как, за бога, този малък тюлен успял да излезе от морето и да стигне чак до къщата им?

„[Тюленът] е бил на малка мисия“, пише Министерството на опазването на Нова Зеландия (DOC). Малкият приятел се е изкачил по стъпалата на кея, пресякъл е улицата, после е поел нагоре по пътеката, преминал е алеята и накрая през още едни стълби… и всичко това за да подремне.

Трябва да се признае, че тюленът е поел на наистина дълга разходка.

Природозащитниците казва, че хората често смятат, че почиващите тюлени имат нужда от помощ. Но този изглеждал в добро състояние.

Въпреки че гледката на спящото тюленче е много сладка, спането там не било безопасно. Ето защо семейството се обадили на полицията, които да го преместят на по-безопасно място.

Служителите внимателно взели малкото тюленче и го преместили на брега на безопасно място, където не са заплаха нито кучетата, нито трафика.

Тюленът бил малко объркан, но щастлив и доволен от новото си място.

Този вид тюлен, известен на местно ниво като „кекено“, може да се открие по цялото крайбрежие на Нова Зеландия и Австралия, но обикновено не и близо до хорските домове.

„Известно е, че млади индивиди, наскоро отбити от родителите си, напускат колониите си по това време на годината и отиват да изследват района, което е отлична възможност да ги видите на открито“, пише новозеландското министерство.

През този период, наричан от жителите „глупав сезон“, хората са насърчавани да съжителстват мирно със случайни своенравни или спящи тюлени – дори те да спят на входната им врата.

Advertisement