Почина Негово Светейшество патриарх Неофит

Почина Негово Светейшество патриарх Неофит

Главата на Българската православна църка негово Светейшество Патриарх Неофит почина на 78-годишна възраст, съобщиха членове на Светия Синод.

От няколко месеца патриарх Неофит се намираше във ВМА, където бе приет в края на ноември заради белодробно заболяване. По-късно стана ясно, че патриархът е бил поставен в медикаментозна кома, а за негово здраве бяха отслужени десетки молитви.

Патриарх Неофит е роден на 15 октомври 1945 година със светско име Симеон Николов Димитров в работническо, безпартийно и силно религиозно семейство.

На 24 февруари 2013 г.  е избран за патриарх на Българската православна църква. През 2015 година, по повод 70-годишнината му, е удостоен от президента Росен Плевнелиев с орден „стара планина“ първа степен за изключителния му принос към България.

Ще запомним Негово Светейшество със златното му сърце и чудесните мисли, които споделяше по отношение на вярата и религията.

През 2013 г. Неофит заявява в предването „Вяра и общество“ с Горан Благоев:

„Мисията на патриарха е мисията на добрия пастир. Оня пастир, който според притчата за Спасителя, полага душата си за овците. Той храни с небесна храна своето паство. Старае се то да бъде издигнато в нравствено отношение, да живее по Божиите заповеди чист живот и достоен за званието Христови следовници.“

Бог да прости Негово Светейшество Българския Патриарх Неофит!

Advertisement