На 24 ноември почитаме св. Екатерина – закрилница на майките и семейството

Света-Екатерина

На 24 ноември Българската православна църква почита Света Екатерина – покровителка на майките, плодовитостта и семейството. Имен ден имат Екатерина, Катя, Катерина, Катина, Тина, Тинка и Катрин.

През втората половина на 3 век в Александрия  в богато и знатно семейство се ражда Екатерина, бъдещата християнска светица.

До 17-годишна възраст момичето получава блестящо елинско образование и се отличава с рядка красота и интелигентност. Млади мъже от най-видните фамилии на империята търсят ръката й, но нито един от тях не става неин избраник.

Тя казва на родителите си, че ще се съгласи да се омъжи само за някой, който я превъзхожда по благородство, богатство, красота и мъдрост.

Майката на Света Екатерина била тайна християнка. Тя завела момичето за съвет при своя духовен баща, свети старец, който извърши молитвен подвиг в уединена пещера недалеч от града.

Старецът изслушал Света Екатерина и каза, че познава Младежа, който я превъзхожда във всичко, защото „Красотата Му е по-ярка от слънчевата светлина, Неговата мъдрост управлява цялото творение, Неговото богатство е разлято по целия свят, но това не Го намалява , а умножава, висотата на Неговия род е неописуема.“

Образът на Небесния Жених родил в душата на светата дева горещо желание да Го види. На раздяла старецът връчил на Света Екатерина икона на Божията Майка с Богомладенеца Исус на ръце. Старецът заръчал с вяра да се моли на Небесната царица, за да може да види необикновения Жених.

Света Екатерина се молила цяла нощ и сънувала, че Небесната Царица, заобиколена от Ангели, стои пред нея и държи в ръцете си Дете, сияещо като слънце.

Екатерина напразно се опитвала да види лицето Му: Той се обърнал от нея. „Не презирай Твоето творение – помолила Богородица своя Син, – кажи й какво трябва да направи, за да види Твоето светло лице“. „Нека се върне при стареца и да се учи от него“, отговорило Отрочето.

Чудният сън дълбоко поразил момичето. Щом настъпила сутринта, тя побързала да отиде  при стареца, паднала в краката му и го помолила за съвет. Старецът й обяснил подробно за истинската вяра, говорил за райското блаженство на праведните и смъртта на грешниците.

Мъдрата дева разбрала превъзходството на християнската вяра над езическата, повярвала в Иисус Христос като Божи Син и приела светото Кръщение. След кръщението божествената светлина проникнала в нея и я изпълнила с голяма радост.

Когато Екатерина се върнала у дома с обновена душа, тя се молила дълго време, благодарейки на Бога за оказаната й милост. Заспала по време на молитва, Света Екатерина отново имала видение на Пресвета Богородица с Младенеца.

Сега Господ я погледнал нежно и й дал пръстен, сгодявайки я за Себе Си. Когато видението свършило и светицата се събудила от съня си, на ръката й засиял пръстен – дар от Небесния Жених.

Екатерина разбрала, че от този момент нататък е сгодена за Христос и се събудила с още по-голяма радост в сърцето си. След това тя напълно се променила и станала скромна, кротка и милосърдна. Тя започнала често да се моли на Бог, молейки за напътствие и помощ. Една цел я вдъхновявала: да живее за Христос.

По това време в Александрия пристигнал самият император Максимин (305-313 г.) за езически празник. Виковете на жертвените животни, димът и вонята на постоянно горящите олтари, глъчката на тълпата на арените изпълнили Александрия. Дадени били и човешки жертви – изповедници на Христос били обречени на смърт чрез огън.

Екатерина скърбяла, че царят, вместо да помага за образованието на хората, още повече насажда езически суеверия. Когато настъпил празникът, тя дошла в храма, където се събрали свещениците и безстрашно казала на царя: “Не те ли е срам, царю, да се молиш на мерзки идоли! Познай истинския Бог, безначален и безкраен“.

Максимиан се ядосал на Екатерина за неуважението на царското му достойнство и наредил да я хвърлят в тъмница. Тогава той заповядална учени хора да убедят Екатерина в истинността на езическата религия.

В продължение на няколко дни те представяли пред момичето различни аргументи в полза на езическата религия, но Екатерина със своята логика и разумни аргументи ги разбивала на пух и прах.

Тя им доказала, че може да има само един мъдър Създател на всичко, който със своите съвършенства се издига безкрайно над езическите божества.

В крайна сметка езическите мъдреци признали, че са победени от всеунищожителната логика на Екатерина. Максимиан обаче не се отказал от намерението си да убеди Екатерина.

Като я повикал, той се опитал да я съблазни с дарове, обещания за почести и слава. След като получил яростен отказ, императорът подложил светицата на жестоки мъчения и след това я хвърлил в затвора.

Императрица Августа, придружена от губернатора Порфирий с отряд войници, дошла в тъмницата. Светата мъченица  разкрила християнското учение на дошлите и те повярвали.

На следващия ден мъченицата отново бил доведена в съдилището. Този път императорът свалил маската на благосклонността и започнал да заплашва Екатерина с мъчения и смърт. Наредил да донесат колела с остри шипове и заповядал да я подложат на тази ужасна екзекуция.

Светицата се изповядала пред Христос и сама се хвърлила под колелата. Но щом мъчението започнало, невидима сила смазала уреда на мъчението, Света Екатерина останала невредима.

Виждайки това чудо, императрица Августа и царедворецът Порфирий с 200 войници изповядали пред всички вярата си в Христос.  Августа се явила пред съпруга си и започна да го упреква за това, че се осмелява да се бунтува срещу самия Бог. Царят бил ядосан от намесата на жена си и заповядал тя да бъде убита незабавно.

На следващия ден Максимиан повикал Екатерина за последен път и й предложил да стане негова съпруга, като й обещал всички блага на света. Но Света Екатерина не искала и да чуе за това. Тя твърдо изповядала вярността си към своя Небесен Жених – Христос – и с молитва към Него сама положила главата си под меча на палача.

Впоследствие светите останки на великомъченица Екатерина се озовават на Синайската планина и оттогава се съхраняват там в манастира, носещ нейното име.

Advertisement