Когато баща ми реши да ни напусне, майка ми постъпи много мъдро. И така спаси семейството ни

Когато баща ми реши да ни напусне, майка ми постъпи много мъдро. И така спаси семейството ни
Изображение от freepik

Знаете ли, мъжете са по-склонни от жените да напуснат работа, която не харесват, по-често се отказват от неща, които не искат, но да напуснеш жена е съвсем друга работа и е много е грозно.

Мъж на 50 и жена на същата възраст са различни хора. Тя е похарчила младостта и силата си за теб. Самотен мъж на 50 години е нормален човек, ако напуснеш жена на 50, ще оставиш човек, който се е посветил изцяло на теб, изтощен, уморен и с деца.

Малко вероятно е тя да намери нов мъж и да живее щастливо. При мъжете обаче ситуацията е различна.

Баща ми имаше труден период в живота си, може би криза на средната възраст, не знам. Но в един момент той каза на майка ми, че ни напуска. Реакцията й беше много спокойна, изглеждаше, че знаеше предварително какво ще каже той.

Или може би наистина знаеше, тъй като познаваше баща ми от цяла вечност.

Преди да тръгне майка ми го убеди да проведат сериозен разговор. А после тя предложи на баща ми да живее както иска цяла година, без нас. Но без разделяне на имуществото.

Просто да се чувства свободен. Да види колко е трудно да изгради нещо на тази възраст, например някакви нови връзки. Майка ми беше сигурна, че той ще се върне след известно време, щом се сблъска с куп трудности.

Тогава баща ми сигурно си мислеше, че сега целият свят ще е в краката му, че жените ще се бият за него и той ще живее щастливо. Но когато се изправи пред реалността, той беше разочарован.

Оказа се, че на тази възраст жена дори няма да те погледне, ако нямаш банкова сметка и собствен дом. Все пак това вече не са 20-годишни влюбени момичета. Това са възрастни жени, които искат стабилност и семеен живот.

Веднъж попитах баща ми защо не е напуснал майка ми по-рано. На което той ми отговори, че не иска неговата майка и нейните родители да се разстройват.

Той разказа как през целия си живот се е опитвал да угоди на всички и да живее така, както другите искат. Не искал да обиди никого и цял живот се чувствал така, сякаш това била негова отговорност.

И вече на тази възраст осъзнал, че е уморен от всичко това и иска да има време да живее за себе си, защото животът не е вечен.

Вече на „свобода“, баща ми имаше няколко срещи с жени, с които се запозна в сайт за запознанства. Това бяха вече зрели и интелигентни жени, които знаеха какво искат и как.

Затова веднага директно му зададоха въпроси как ще се промени животът им, ако изберат баща ми. Защото вече нямаха същото време, както когато бяха на 20. Защо да си губят ценното време?

Всички вече имаха бивши съпрузи, деца, а мнозина и болни роднини, за които трябваше да се грижат.

Разбира се, всеки иска да се почувства като онзи млад 20-годишен човек поне за една година, когато имаш много енергия, амбиция и време. Когато се влюбваш не заради облаги, а заради нечии очи или смях.

На тази възраст обаче нито една жена няма да лети след пеперудите в стомаха си; без увереност в бъдещето и някаква полза, никой дори няма да си мръдне пръста.

Разбира се, не беше минала дори година и баща ми се върна в семейството. Той бе много благодарен на майка ми, че не му позволи да разруши живота и семейството си.

Да, всички ежедневни неща стават скучни, но понякога трябва да разберете, че всичко, което имате, е просто мечта за някого. Може да ви липсват нови емоции или впечатления, но кой каза, че щастието се крие в тези неща?

Нима не е по-важно да имаш любим човек, който не пита колко лъжици захар трябва да сложиш в кафето си?

Advertisement