Майка погребала четирите си деца и се озовала в затвора. След 20 г. истината обаче била разкрита

Катлийн Фолбиг
Домашно видео от 1998 г. на Катлийн Фолбиг с едно от децата й. Източник: 60 Minutes Australia

Страшно е, когато в резултат на съдебна грешка човек бъде признат за виновен и изпратен в затвора. Невероятно страшно е, когато майка е несправедливо обвинена в убийството на децата си.

Тази нещастна жена е осъдена на 40 години затвор, по 10 години за всяко от децата. При липса на преки доказателства тя била призната за виновна въз основа на спекулации и остарели научни познания.

Обикновено семейство

Намираме се в Австралия.

През 1987 г. 24-годишният Крейг Фолбиг и 20-годишната Катлийн Донован се женят. Едно обикновено младо семейство. Той винаги е на работа, тя е старателната домакиня.

Първото им дете Калеб се ражда на 1 февруари 1989 г. Педиатърът му поставил диагноза лека ларингомалация („мек ларинкс”), но не назначил лечение. Това е вродена аномалия, която може да причини проблеми с дишането.

На 20 февруари Калеб починало в креватчето си на възраст от 19 дни. Дишането му спряло. Крейг не бил в къщата; майката седеше сама с детето. Лекарите казали на неутешимите родители, че това се случва. Трябва да продължат с живота си.

Вторият син, Патрик, се ражда на 3 юни 1990 г. Спомняйки си как завършило първото раждане, главата на семейството Крейг Фолбиг си взел тримесечен отпуск от работа, за да бъде със съпругата си. Самата Катлийн била под постоянно лекарско наблюдение.

Семейно проклятие

На 18 октомври същата година съпругът се събужда и, като не намира жена си, отива в съседната стая.

Катлийн Фолбиг стояла до креватчето на бебето, а бебето не дишало.

Крейг повикал лекари, детето било хоспитализирано в безсъзнание. Лекарите му поставили диагноза спиране на дишането по неизвестна причина. Може би е настъпил първият пристъп на епилепсия – такова заболяване е открито при бебето.

На 18 февруари 1991 г. Патрик умира в болницата, без изобщо да дойде в съзнание. Бил на 8 месеца и 15 дни. И отново лекарите нямали подозрения; всичко било приписано на естествени причини.

Втората поред скръб осакатила семейството. Двойката решила да се премести; да бъдеш сред съседи, които постоянно те сочели с пръст, станало непоносимо. Започнали и първите търкания между съпрузите но въпреки това на 14 октомври 1992 г. се родила дъщеря им Сара.

За да избегне повторението на трагедиите, семейството веднага се оказало в центъра на вниманието на цяла армия от лекари. Те били категорични – момичето е абсолютно здраво, няма признаци, застрашаващи живота и здравето.

На 29 август 1993 г. Сара умира в дома на семейството на 10 месеца и 15 дни. Само Катлийн била вкъщи с нея този ден; съпругът й научил за нещастието по телефона. Диагнозата била синдром на внезапна детска смърт; патологът не открил нищо подозрително.

Двойката дълго време се колебаела дали да има още едно дете. Но на 7 август 1997 г. Катлийн ражда дъщеря си Лора.

Шокиращо, но историята с еповтаря за четвърти път. На 27 февруари 1999 г. майката, която е сама в къщата, открива мъртво детето си, което играе на пода в стаята.

Няма хронични заболявания или аномалии, с изключение на обикновена настинка, която момичето прекарало преди няколко седмици. Причината за смъртта не може да бъде установена.

Малката Лора била на 18 месеца и 20 дни.

Дневникът на убийцата

дневник
Страници от дневника на Катлийн, заради който тя ще бъде осъдена на 20 години затвор. Скрийншот: YouTube/ABC News

Веднага след погребението на четвъртото си дете Крейг подал молба за развод и сигнал в полицията срещу жена си. Той директно обвинил Катлийн в убийството на общите им деца.

Причината за подобно действие бил личният дневник на съпругата, който съпругът открил.

Именно признанията в дневника пред самата нея ще станат основното доказателство за вината на Катлийн Фолбиг. Тя била арестувана през 2001 г., а процесът започнак през 2003 г. и продължик седем седмици.

Съдейки по записките за 1989-1999 г. жената е психически нестабилна, въпреки че всички психиатри признават, че е напълно осъзнавала действията си. Раждането и последвалата смърт на всяко дете причиняват на Катлийн голям стрес.

Тя директно написала, че е виновна за смъртта на всяко от децата си. Но без подробности. Просто самобичуване.

От юридическа гледна точка в дневника няма дори намек за убийство. В съда прокурорът не представил нито едно пряко доказателство.

Причината за смъртта и в четирите случая е спиране на дишането, но лекарите така и не отговорили какво го е причинило. Не са установени признаци на механична асфиксия.

Доказателствата

Обвинението на Катлийн Фолбиг, в допълнение към записите в дневника, било подкрепено от показанията на съпруга за нежеланието на съпругата му да изпълнява майчините задължения, както и от факта, че в три случая на смърт на децата тя е била единственият човек наблизо.

Второто дете припаднало, докато Катлийн било наблизо.

Съседите също допринесли. Всички казали, че майката, която е загубила децата си, не изглеждала разстроена в нито един от случаите. Тя не скърбяла, а продължила да води нормален живот.

И накрая, още едно обстоятелство. На процеса всички научили, че когато Катлийн била на 18 месеца, баща й убил собствената й майка. Той служил 15 години и бил депортиран от Австралия като чужденец. Тя никога не е общувала с баща си, но е отгледана в приемно семейство.

Дъщерята на убиеца също е убийца – приблизително такова послание отправили някои журналисти, описвайки тежката съдба на подсъдимата. А прокурорът цитирал странна фраза от дневника на жената, написана след смъртта на Лора:

„Природата и съдбата решиха, че няма да имам четвърти шанс. Очевидно съм дъщеря на баща ми.“

Какво е това – признание за убийство или възприемане на ужасните събития като наказание за греховете на родителя?

Финалната точка за съдията и заседателите било становището на педиатър. Той цитирал т.нар „Законът на Медоу“ (на името на лекаря), който е широко разпространен в англосаксонската медицина:

„Една внезапна смърт на бебе е трагедия. Две са съмнителни. Три е убийство, освен ако не се докаже противното.“

В случая с Катлийн Фолбиг имало само емоции. Съдебните заседатели я признали за виновна, а съдията обявил присъдата – 40 години затвор. По време на обжалването Върховният съд намалил присъдата на 30 години.

Във всеки женски затвор по света убийците на деца изпитват трудности. Катлийн трябвало да бъде държана в отделна килия, но един ден тя все пак била бита от други затворнички. През цялото това време осъдената искала да бъде оневинена.

Справедливостта е възстановена?

На помощ й се притекли водещи австралийски педиатри. Първо т.нар Законът на Медоу бил смятан за ненаучен.

Появило се медицинско изследване на смъртта на синовете на двойката Фолбиг, в което авторите признават, че вродени заболявания на Калеб и Патрик биха могли да доведат до спиране на дишането.

И накрая, през 2018 г. учените проведли генетично изследване на осъдената майка. Тя е диагностицирана с изключително рядък ген, който често води до внезапен сърдечен и дихателен арест в ранна възраст.

Самата Катлийн е имала късмет в ранна детска възраст, но е предала предразположението на дъщерите си. Биологичните материали на Сара и Лора са запазени и съдържат опасния ген.

През 2021 г. водещи учени и практикуващи педиатри публикуваха отворено писмо, в което твърдят, че и четирите смъртни случая може да са причинени от естествени причини, което означава, че няма причина да се подозира Катлийн Фолбиг в убийство.

На 5 юни 2023 г. нов съд признава майката, която прекара 20 години в затвора, за невинна. Още същия ден тя е освободена. Днес 56-годишната Катлийн си е у дома и отказва да общува с журналисти, а адвокатите й подготвят многомилионни дела срещу държавата за съсипания й живот…

Advertisement