Изчезването на 14-годишната Наташа и шокиращата развръзка след 5 години

Наташа Райън

Около тази странна история около изчезването на 14-годишна ученичка се вдигна много шум, защото за изчезването й беше заподозрян всеки, но не и истинския престъпник.

Краят на тази история шокира не само австралийците, които следяха внимателно разследването на случая, но и целия останал свят.

Проблемно дете 

Наташа Ан Райън е родена през 1984 г. в най-обикновено семейство, живеещо в австралийския град Рокхамптън. От ранна детска възраст момичето било много подвижно и палаво дете, с което било почти невъзможно да се справиш.

За съжаление, тя изразходвлаа цялата си неуморна енергия за различни видове пакости, изчезвайки по улиците от сутрин до вечер. Родителите й се опитвали да я възпитат, но неуспешно. Момичето било, както се казва, луда по цялата глава.

Наташа често е била отстранявана от училище заради бой или ужасно поведение. А когато се пристрастила към алкохола, нещата само се влошили.

На път за училище 

През юли 1998 г. 14-годишната Наташа избягала от дома си с 22-годишния си приятел Скот Блек. Те са открити два дни по-късно в мотел в покрайнините на града. Тийнейджърката е върната у дома, но не за дълго…

На 31 август 1998 г. майката на момичето Дженифър, както обикновено, закарала Наташа в гимназията Рокхемптън и отишла на работа. Тя не знаела, че момичето така и не се появила в час.

Родителите разбрали за това едва вечерта. Когато Наташа не се върнала у дома, баща й и майка й започнали да се обаждат на приятелите на дъщеря й, но те казали, че не са я виждали този ден. Около 22:00 часа Дженифър се обадила в полицията и съобщила за изчезването на ученичката.

Заподозрените

Първоначално полицията предположила, че Наташа отново е избягала със Скот, но той казал, че не е виждал момичето. Блек бил цял ден на работа (разнасял мляко) и едва ли можел да е замесен в изчезването на момичето.

Въпреки че по време на разпита младежът се държал някак подозрително – не изглеждало да се притеснява от изчезването на момичето. Заради това полицията имала съмнения относно Скот, но нямала доказателства срещу него, а двуседмичното му следене не дало резултат.

Следващата заподозряна була 15-годишната приятелка на Наташа Майоха Токотауа. Предния ден между тях възникнала кавга и те не общували. Въпреки това, подобно на Скот, тя имала алиби – на 31 август присъствала в часовете.

Серия нещастия 

Когато претърсването в Рокхамптън и околностите му приключило, полицията се прехвърлила към съседните градове. Но дори и там детективите не успели да намерят следи от момичето.

Освен това, малко след изчезването на Наташа, още няколко жени изчезнали в града. Три месеца по-късно, през декември 1998 г., 39-годишната Джули Търнър изчезва, а четири месеца по-късно 36-годишната Бевърли Лего.

А през април 1999 г.изчезнали две наведнъж – 19-годишната Силвия Бенедети и 9-годишната Кийра Щайнхарт. Жителите на града били буквално парализирани от страх, подозирайки, че в Рокхамптън се е появил неуловим сериен убиец.

Признанието 

След толкова много изчезвания полицията започна наистина да рови всяка педя земя. Резултатът не закъснял, през май 1999 г. полицията успяла да хване Леонард Фрейзър, който беше обвинен в убийството на 9-годишната Кийра.

Леонард Фрейзър
Призналият няколко убийства Леонард Фрейзър. Източник: Queensland Police

Докато е в затвора, Леонард признава, че е убил Наташа, Силвия, Бевърли и Джули и дори начертава карта къде властите могат да намерят тялото на Райън, но то никога не е намерено.

През май 2001 г., след почти три години траур за любимата си дъщеря, родителите на Наташа провели панихида и се сбогували с нея. Вече не се надявали да я видят жива.

Бележката

На 11 април 2003 г., докато процесът срещу Леонард Фрейзър наближава към своя край, държавният прокурор Пол Рътлидж неочаквано обявява, че той е невинен за убийството на Наташа Райън. Въздишка на удивление отекна в съдебната зала, а на бащата на Наташа му прилошава и не чува по-нататъшните думи на обвинителя.

А имало какво да чуе.

Изяснило се, че още в първите дни на април 2003 г. в полицията е получена анонимна бележка, в която се посочва местонахождението на Наташа. И когато през нощта на 10 април полицаите претърсили посочената къща, открили изчезналото момиче в един от шкафовете.

Оказало се, че е жива и здрава. През цялото това време тя живеела със Скот Блек само на пет минути пеша от родителския дом, в който е израснала, и където я чакали неутешимите й баща и майка.

„Всичко отишло твърде далеч“

4 години и 8 месеца след изчезването си 18-годишната Наташа се изправила пред съда по делото за убийството си. Тя заявила пред съда, че никога не е срещала Леонард. Тя просто избягала от вкъщи, защото не можела повече да търпи строгите правила на майка си и обтегнатите им отношения.

„Мразех училището, дома и живота си, така че намерих този изход“, казва Наташа в съда. – По-късно разбрах какво съм направила и се разкаях за постъпката си, но си мислех, че всичко е отишло твърде далеч и беше твърде късно да го призная.“

Ако не беше анонимна бележка, за която се смята, че е написана от роднина на Скот, Наташа щеше да бъде обявена за мъртва след процеса срещу Фрейзър.

„Момичето в шкафа“


Наташа и Скот направили всичко възможно, за да скрият пребиваването й в къщата. Тя прекарала почти половин десетилетие сред четири стени, където завесите винаги били дръпнати, така че никой неволно да види момичето през прозореца.

Мнозина погрешно вярвали, че Наташа прекарва по-голямата част от времето си в гардероба, но всъщност тя се криела там само в онези моменти, когато Скот имал гости.

Освен това от време на време Наташа излизала навън и дори ходела на плаж. Вярно, тя винаги правела това под прикритието на тъмнината, страхувайки се, че някой ще я разпознае.

Заключение

През 2006 г. Скот Блек е обвинен в лъжесвидетелстване, осъден е да плати 16 000 долара разходи по разследването (въпреки че общите разходи са 151 000 долара) и изпратен в затвора за 1 година.

Наташа била осъдена само на официална глоба от $1. По-късно тя подписва ексклузивни договори за интервю с телевизионното шоу „60 минути“ и най-продаваното списание в Австралия, Woman’s Day, които й платили общо 260 000 долара.

Наташа и Скот се ожениха през 2008 г. и продали снимки от сватбата на Деня на жената за още 200 000 долара. Сега двойката има три деца. Наташа, която променила името си на Таш Блек, е медицинска сестра, а Скот е шофьор.

Що се отнася до Леонард Фрейзър, той починал от инфаркт през 2007 г. на 55-годишна възраст, докато излежавал доживотна присъда за убийствата на Кийра, Силвия, Бевърли и Джули, чиито тела, между другото, така и не били намерени.

Advertisement