Как заради децата си красавица се превърнала в цирково посмешище

Мери Ан Биван

Мери Ан Беван станала известна с това, че е може би най-грозната жена в света. Поне така я определяли в името на рекламата.

От неволя тя започнала да работи като цирков „изрод“ и нейни снимки все още обикалят мрежата като неприлични мемета. Хората не се колебаят да се смеят на на една нещастна жена, която отдавна е мъртва и е пожертвала всичко за семейството си.

Изтощена от нелечима болест, тя загубила не само красотата си, но и здравето си. Тя не се страхувала да стане за смях, за да отгледа децата си добре. Това е трагичната история на Мери Ан Беван, превърнала се в икона на опортюнизма и оптимизма.

Не се раждай красива, роди се щастлива

Тази забравена истина идеално илюстрира историята на живота на Мери. Мери Ан Уебстър е родена на 20 декември 1874 г. в Лондон. Родителите на момичето били обикновени представители на работническата класа. Живеели доста бедно.

Освен Мери семейството имало още седем деца. Отначало нейната съдба не се различавала от хилядите други момичета, израснали в бедни английски семейства. След училище тя се обучава за медицинска сестра и започва работа в местна болница.

През 1903 г. красивата млада жена става съпруга на фермер на име Томас Беван. Бил ли този съюз щастлив, историята мълчи. Може би да, защото двойката имала четири прекрасни деца.

За съжаление, бащата на семейството напуснал този смъртен свят в разцвета на силите си, само 11 години след сватбата. Мери Ан, която по това време вече имала сериозни здравословни проблеми, остана сама с армия от гладни усти.

Неизлечима болест променила лицето на Мери Ан до неузнаваемост

Обикновената средностатистическа жена с доста привлекателен външен вид започнала да страда от рядко ендокринно заболяване. Акромегалията се изразява в това, че тялото започва да произвежда хормон на растежа в излишък.

Всичко това било придружено от най-дивата сила на мигрена и други физически страдания. Всичко я боляло: и ставите, и мускулите. Освен всичко друго, красавицата постепенно започнала да се превръща в истинско чудовище.

Мери била уволнена от болницата въпреки годините упорит труд и други постижения. Не можела да си намери друга работа. Бевън била отхвърлена навсякъде още на прага.

Жената била решителна, не се предавала, в името на децата си било готова на всичко. Наистина на всичко. Мери Ан отишла в… цирка.

Имало състезание за най-грозна жена в света и тя кандидатствала. И спечелила. Това хубаво ли е или лошо? Зависи от коя страна да го погледнеш. Сега поне имала работа.

Мери Ан Беван участва в интернационалното шоу Dreamland в Кони Айлънд. С цирка тя обиколила половината свят. Била е и в Шотландия, и в Англия, и в Америка, и в Ирландия.

Без да се стеснява, тя с гордост носела титлата на най-грозната жена в света. Но децата били нахранени, облечени и обучени. Междувременно  Мери става пациент на неврохирурга Харви Кушинг, който отчаяно се опитва да й помогне. Освен това през цялото време се опитвал да защити жената от страданието и подигравките на другите.

Символ на смелост и оптимизъм


Мери Ан работи като една от основните атракции на цирка до смъртта си през 1933 г. Умира само на 59 години. Дори години по-късно нейните изображения служат като различни мемета, които се подиграват с външния й вид. Името Беван предизвиква подигравки от много хора по света. Запознатите с историята знаят колко много търпение, труд и сили изразходвала тази непреклонна жена.

Тя не се пречупила под тежестта на ужасна болест. Беван не само твърдо понесла всички негативни последици от промяната във външния вид. Тя успяла да преодолее гордостта и да превърне личната скръб в благословия за децата си.

Advertisement