Димитровден е! Ето какво се прави днес и какво е забранено:

Димитровден е! Ето какво се прави днес и какво е забранено:

На 26 октомври честваме паметта на свети Димитър Солунски.

Димитър е роден в края на 3 век в Солун. Баща му бил проконсул, но тайно изповядвал християнството и затова възпитал сина си във вярата. След смъртта на баща си Димитър е назначен на поста му.

Възползвайки се от служебното си положение, той започва да проповядва и обръща много езичници в християнството. Когато тази вест стигнала до император Миксимиан, той лично пристигнал в Солун и заповядал да доведат Димитър при него за съд.

Няколко дни по-късно в града са организирани битки по заповед на владетеля. На Лий , най-силния воин на императора, се противопоставил християнинът Нестор, благословен от Димитър. И Нестор победил фаворита на владетеля. Разгневеният Максимиан наредил екзекуцията на Нестор и Димитър.

Традициите на празника

Сред народа се смятало, че на Димитровден идва зимата. Както гласи поговорката „Георги носи лято, Димитър – зима“.

В древни времена хората са имали определени традиции, свързани с деня на паметта на свещеномъченик Димитър. На този ден вярващите присъствали на службите в църквите и се молели на светеца.

Времето на сватбите по това време свършвало, тъй като нашите предци вярвали, че съюз, сключен през зимата, няма да бъде щастлив. Също така се смятало, че до края на Димитровден е наложително да се изплатят дълговете – иначе зимата ще бъде гладна.

В много региони денят на Димитровден не само била границата на полугодието, но и времето за плащане за работа. На този ден задълженията и договорите приключвали, а овчарите и другите работници получавали плащане.

Също така на празника имало традиция да се възпоменават починалите роднини и да се помолят за упокой на душите им. На Димитровден в къщата се поставяла паничка с вода за починалия. Вярвало се, че по този начин мъртвите ще могат да се измият.

Било обичайно да се почерпят всички със сладкиши и да се даде милостиня на бедните, но с молбата да помнят починалия.

Какво не се прави на Димитровден

В този ден не се препоръчва да се занимавате с тежък физически труд. Тези, които нарушават забраната, според поверието, се обричат ​​на тежка зима

Когато излизате навън на Димитровден, трябва да се облечете зимно. Нашите предци са вярвали, че неподходящите за времето дрехи на този ден могат силно да разлютят зимата и тя ще бъде изключително сурова.

Освен това не вземайте заеми и не давайте пари назаем. Има голяма вероятност да бъдете измамени.

Не бива да цепите дърва или да се занимавате със строителство.

Не бива да ругаете или злословите.

Силна молитва към свети Димитър

Свети и славни великомъчениче Христов Димитрие, бърз помощниче и топъл застъпниче за прибягващите към теб с вяра! Като предстоиш с дръзновение пред Небесния Цар, изпроси от Него прошка на нашите съгрешения и избавление от всепагубни язви, трус, потоп, огън, меч и вечни наказания. Моли Неговата благост да помилва този град, тази обител и всяка християнска страна. Ходатайствай пред Царя на Царуващите победа над враговете на православните християни, на цялата православна страна – мир, тишина, твърдост във вярата и преуспяване в благочестието; а на нас, почитащите твоята честна памет, изпроси благодатно укрепяване в добрите дела, та като вършим благоугодното на нашия Владика Христос Бог, да се сподобим по твоите молитви да наследим Небесното Царство, където вечно да прославяме Него с Отца и Светия Дух. Амин.

Advertisement