Някога будели ли сте се посред нощ и без да можете да мръднете? Ето какво значи това:

сънна-парализа

На много хора се е случвало да се събудят посред нощ и да не могат нито да помръднат, нито да промълвят и дума. Това състояние е много плашещо, понякога е съпроводено със слухови халюцинации и усещания, че има някой наблизо.

Мнозина в подобни случаи са изпитвали страх и ужас и им се струвало, че някой седи върху гърдите им и им пречи да помръднат. Да, усещането не е от най-приятните.

Ако ви се е случвало подобно нещо, не трябва да се паникьосвате и да вините висшите сили. За това има научно обяснение! Това явление се нарича „сънна парализа“ и се е случвало на около 8% от хората.

Сънната парализа е феномен на работата на мозъка. Неизправност, по време на която мозъкът се събужда, а тялото още спи. Човек в такова състояние за кратко време (от няколко секунди до няколко минути) губи възможност да свива мускулите си.

Обикновено това състояние се появява при човек в тийнейджърска възраст. Най-често причините за него са вълнение, стрес и недоспиване.

Ако се случи и с вас, се опитайте да се прокашляте или рязко да свиете юмрук. Важното е да не се паникьосвате, особено ако са се появили слухови или визуални халюцинации. Запомнете, че това състояние изобщо не е опасно за здравето. Веднага след сънната парализа се измийте със студена вода, това помага да се избегне повторен случай.

Рядко такова състояние може да бъде признак на начеваща нарколепсия, така че при чести случаи на нощна сънна парализа може да отидете на лекар.

За да избегнете сънната парализа, спазвайте режим на съня, по-малко нервничете, може да усвоите техники за релаксиране или да медитирате. Важното е винаги да запазвате спокойствие и присъствие на духа!

Advertisement