Братята го смятали за приятел 38 години, а той се оказал убиецът на майка им

Линда Слейтън
Снимка без дата, публикувана от полицията в Лейкланд, на Линда Патерсън Слейтен, която била убита през септември 1981 г. във Флорида. Източник: Lakeland Police

След като Линда Слейтън била убита, синовете й живяли близо четири десетилетия в страх от престъпника, който им отнел най-близкия човек.

Братята го наричали ​​чудовище и дори не подозирали, че престъпникът е човек, на когото се възхищават от десетилетия и когото смятат за свой приятел…

Надежда за по-добро утре

31-годишната Линда Слейтън била самотна майка с двама сина тийнейджъри, 15-годишният Джефри и 12-годишният Тимъти. Със съпруга си Франк, който злоупотребявал с алкохола и й посягал. тя се развела през 1975 г.

Желаейки да започне живота си на чисто, Линда взела синовете си и се преместила в слънчева Флорида. Началото не било лесно, защото в Алабама тя оставила целия си живот, включително работа и кола.

За щастие, с помощта на сестра си и родителите си в Лейкланд, тя успяla да наеме евтина къща и да намери подходяща офис работа.

Сутрешното кафе

Линда Слейтън
Стоп кадър: YouTube/48 Hours

Линда и сестра й Джуди били много близки и редовно се срещали на сутрешно кафе, след което отивали на работа – това бил ежедневният им ритуал. 4 септември 1981 г. не се различавал от другите дни.

Около 8 часа сутринта Джуди се появила на прага на къщата, в която живеели Линда и синовете й, но никой не отговорил на почукването. Изненаданата жена решила да обиколи сградата и да погледне през прозорците.

Тогава забелязала, че прозорецът на спалнята на сестра й е отворен. С предчувствие, Джуди пристъпила по-близо и видяла зловеща сцена в стаята…

Живот с чувство за вина

В този ден, заедно с живота на Линда, приключило и безгрижното детство на нейните синове, които спели на втория етаж и не чули нищо. Те били събудени от полицията, която пристигнала на местопрестъплението в 8:30 часа.

– Когато ни изведоха навън, бяхме по пижами. Въпреки факта, че полицайката се опита да затвори очите ни, аз погледнах майка си с едно око … Господи, иска ми се да не бях правил това … Тази картина ще остане с мен до края на дните ми .. , – казва Тимъти Слейтън.

В килера

Според полицията убиецът е влязъл в къщата през прозореца на спалнята, докато семейството е отсъствало. Най-вероятно престъпникът се е скрил в килера и е чакал жертвата си там. За това свидетелстват неизвестни пръстови отпечатъци, открити от вътрешната страна на вратата.

Липсата на признаци на борба означавала, че убиецът е нападнал внезапно или е изчакал Линда да заспи. Това не дало шанс на жената да се защити.

Когато Линда била открита, тя лежало на леглото. Пижамата й била разкъсана, а панталонът й липсвал. Според заключението на съдебния лекар жената е починала от асфиксия, а преди това е била принуждавана към интимна близост.

Разследването

Като улики детективите открили на местопрестъплението биологичен материал от мъжа, отпечатъци, оставени на перваза на прозореца и в килера, както и телена закачалка, която е станала оръжието на убийството.

ДНК тестове все още не съществували, така че полицията се надявала на пръстови отпечатъци. Те били проверени в базите данни, но ннямало съвпадения. Това било очаквано, защото ако престъпникът имал проблеми със закона, вероятно щял да действа много по-внимателно.

По време на разследването са взети отпечатъци от всички познати на Линда, включително съседи и бившия й съпруг. Разпитани са и десетки, които са познавали жената или са имали поне някакъв контакт с нея. Уви, нямало нищо.

Треньорът 

След убийството, което преобръща живота на Джефри и Тимъти, момчетата се местят при своите баба и дядо. Заради страха от „чудовището“ четиримата спели в една стая, а дядото винаги държал пушка под ръка, в случай че убиецът се върне.

Въпреки страховете си, бабите и дядовците искали момчетата да се върнат към нормалния живот, затова след три седмици ги изпратили на училище. Тимъти,се върнал и към спорта Момчето играело американски футбол от дълго време, с което Линда много се гордеела:

„Тренирайте прилежно, тогава ще постигнеш повече“, казвала тя.

Но Тимъти оходел на тренировките не само заради страстта си към футбола. Възхищавал се и на треньора си, 20-годишния Джоузеф Милс, който бил голям авторитет за него. След смъртта на Линда мъжът започва да води момчето на тренировки и започва да помага на семейството.

– Той винаги е казвал, че вижда в мен потенциала, който не трябва да се изпуска. Той знаеше, че баба ми и дядо ми нямат кола, а аз и брат ми всеки ден ходим с колела на училище. Обучението обикновено се провеждаше вечер, така че той ме водеше и ме прибираше, като ми обясни, че не иска да губя форма.

Бях поласкан от такова внимание и съучениците ми завиждаха. Джоузеф стана нещо като мой идол. Затова гордо окачих снимка на отбора над леглото си. На снимката Милс стои точно зад мен. Снимката, между другото, е направена месец след убийството … – казва Тимъти.

Джоузеф Милс и Тимъти Слейтън
Джоузеф Милс и Тим Слейтън позират за снимка с отбора. Източник: TIM SLATEN

Джефри, който бил само 5 години по-малък от Джоузеф, също станал приятел с треньора. Милс често се отбивал да ги вижда, интересувал се от делата на момчетата и в известен смисъл замествал баща им. Дори след завършване на училище и преместването, те поддържали връзка с него дълги години.

Между другото, Джоузеф бил разпитан по делото за убийството на Линда, но имал алиби (видяли го в бар през нощта), така че дори не проверили пръстовите му отпечатъци…

Разплитането на случая 

Убийството на Линда Слейтън останало неразкрито близо 40 години. През тези десетилетия Тимъти и Джефри създали собствени семейства и почти се примирли с идеята, че може никога да не разберат самоличността на убиеца. Съдбата обаче е непредсказуема.

През 2018 г. 57-годишният Джоузеф Милс се сбива на паркинг, след като небрежен шофьор одрасква колата му. В резултат на това той е отведен в полицейското управление, където са му снети отпечатъци.

Ако първоначално полицаят не разбрал защо мъжът е толкова нервен по време на стандартната процедура, след това, когато данните за пръстовите му отпечатъци били качени в базата данни, той разбрал какво се случва – отпечатъците на Милс съвпадат с „пръстите“, намерени в спалнята на Линда Слейтен , която била убита през 1981 г…

Наблюдението

Тимъти и Джеф Слейтън
Братята Тимъти и Джеф Слейтън в интервю за програмата „48 Hours“, в което разкриват шока си от развитието на случая. Стоп кадър: YouTube/48 Hours

За да бъде обвинен човек в убийство, само отпечатъци не са достатъчни. Детективите се нуждаели от ДНК проба на Милс, за да могат да я сравнят с тази, открита преди 37 години.

За да направят това и да потвърдят подозренията си, детективите започнали да следват Милс, надявайки се да вдигнат изплюта дъвка или бутилка сода.

Но след като за две седмици не успели да намерят нищо подходящо, детективите под прикритието на фирма за почистване му взели чувалите с боклук и си пробвали късмета с тях .

Прецизното търсене дало желания резултат – лейкопласт с мъничко петънце кръв върху него. ДНК пробата била сравнена с генетичен профил от 1981 г. и се оказало, че убиецът на Линда е не друг, а бившият треньор на сина й.

Справедливостта

Джоузеф Милс
Джоузеф Милс по време на разпита. LAKELAND POLICE DEPARTMENT

По време на ареста си на 12 декември 2018 г. Джоузеф Милс бил добър гражданин, съпруг, баща, дядо и собственик на успешен бизнес в сферата на ремонтите.

Първоначално мъжът твърди, че смъртта на Линда е „злополука“, случила се по време на интимността им и „всичко е по взаимно съгласие“. Твърди, че „прекалил“, затова изпаднал в паника и избягал.

Но когато Джоузеф бил попитан как неговите отпечатъци се озовали в килера, той не могъл да даде последователен отговор. Това доказва, че предишните показания на мъжа са неверни.

На 9 февруари 2022 г. 61-годишният Джоузеф Клинтън Милс се призна за виновен в убийството на Линда Слейтън. Той получи четири доживотни присъди без право на замяна. Съгласно закона на Флорида, признанието за виновен му позволява да избегне смъртното наказание.

Advertisement