Бабите, които се грижат за внуците, живеят с 10 години повече

баби-и-внуци

Оказва се, че грижите за внуците носят на бабите и дядовците не само приятни емоции, но и полза за здравето им.  Изданието Evolution and Human Behavior публикувало информация за изследване, в рамките на което били анализирани дании за 500 жители на Берлин на възраст над 70 години.

Според получените резултати, възрастните хора, които общували и се грижели за своите внуци, живеели по-дълго от останалите с 20 години.

При това трябва да се отбележи, че в изследването участвали баби и дядовци, грижещи се за внуците си от време на време, а не носели пълна отговорност за тях.

Доктор Ронана Фактор обяснила, че съществува определена връзка между грижите за внуците и намаляването нивото на стреса. Редовното общуване и игрите с деца даряват на възрастните усещане за щастие и ги карат да проявяват физическа активност.

Въпреки това не бива възрастните ни родители да се претоварват с грижите за внуците, тъй като те нямат толкова силно здраве като при младите.

Съвместното прекарване с дядо и баба е полезно и за децата, тъй като благодарение на това общуване те придобиват емоционална стабилност.

Advertisement