Мъжете, които си взимат умни жени, живеят по-дълго

Мъжете, които си взимат умни жени, живеят по-дълго
Източник: Unsplash

Умната жена може да ви подари дълъг живот!

Как си представяте идеална съпруга? Помислете отново за най-добрите характеристики, които бихте искали да видите в нея. Сега отговорете на един въпрос – присъства ли остър ум някъде в началото на този списък? Не? Тогава може би си струва да го включите там и ето защо:

Последните научни изследвания доказват, че умната съпруга може не само да удължи живота ви, но и да ви предпази в напреднала възраст от деменция.

По време на публична дискусия, озаглавена: „Сенилна деменция: Как можем да се предпазим от нея?“ Лорънс Уоли, почетен професор по психиатрия в Колежа по медицина и науки за живота на Университета в Абърдийн, каза: „В детството си синовете ни никога не чуват от нас, че ако наистина искат да живеят дълъг живот, първо трябва да намерят интелигентна спътница в живота. Няма по-добра защита срещу старческата деменция от острия ум.“

Думите му в никакъв случай не били лично мнение – те се основават на изследвания, проведени от университета в Абърдийн. Тези изследвания, в процеса на които учените изчерпателно изследват психичното здраве на двойки еднояйчни близнаци, показват, че близнаците, женени за умни жени, са много по-малко податливи на различни дегенеративни заболявания на нервната система.

Това означава, че мъжете, които избират умни жени за своите съпрузи, по правило живеят по-дълго и по-пълноценно и много по-рядко страдат от болестта на Алцхаймер и сенилна деменция в напреднала възраст.

Предишни проучвания показват, че умствените игри – например като шах, пулове и дори решаване на кръстословици, стимулиращи мозъка, помагат да се намали вероятността от болест на Алцхаймер и сенилна деменция, така че е напълно логично интелигентната съпруга, която непрекъснато мотивира съпруга си за умствена работа също да е в състояние да му помогне в това отношение.

Но това, което най-много поразило изследователите, било, че мъжете, женени за умни жени, дори с признаци на сенилна деменция при сканиране на мозъка, често не показват и най-малкия симптом на заболяването. Освен това тестовете показали, че те се отличават със своята жизненост на ума и носят пълна отговорност за своите думи и действия.

Advertisement
Фейсбук коментари