В началото на XX в. България е първа по столетници. Учен посочва, че е заради киселото мляко

В началото на XX в. България е първа по столетници. Учен посочва, че е заради киселото мляко
Д-р Стамен Григоров, който открива латкобацилус булгарикус. Източник: Уикипедия

Знаете ли, че в началото на XX век България е първа по брой на столетници в Европа? Сред 5-милионното тогавашно население България в България живеели близо 4000 вековници.

За сравнение столетниците в Испания били 410, във Франция – 213, а в Италия  – 197.

Големият въпрос бил кое спомагало за дълголетието на българите?

По това време институтът „Луи Пастьор“, базиран във Франция, също започва да изследва дълголетието на континента. И резултатите отново потвърждават – България е страната, в която има най-много столетници.

В института „Луи Пастьор“ работи и руският Нобелов лауреат Иля Мечников. Той задълбочено изследвал процесите на стареене на организмите. Като специалист по чревната флора той стигнал до извода, че организмът се отравя от гнилостни процеси, които се развиват в червата.

Като контра на токсините, които тровят организма, Мечников започва да изследва храните, които са полезни за чревната флора и могат да забавят процесите на стареене.

Когато вижда, че българите са първенци по столетници ученият започва да обръща внимание на прословутото кисело мляко. И според Мечников именно киселото мляко е една от причините за дълголетието на българите. 

А за интереса на учения към киселото ни мляко спомага и едно важно откритие.

През 1905 г. българският студент Стамен Григоров, който следва медицина в Женева, открива пръчковидната бактерия, която помага на българското кисело мляко да вкисне – а именно лактобацилус булгарикус.

Стамен Григоров изнася доклада си за българската бактерия в института „Луи Пастьор“ в Париж и насочва вниманието на Мечников към родното кисело мляко и безспорните ползи от него.

През 1908 г. Мечников пише статия в годишника на Френската академия на науките, като в нея посочва своите изследвания върху българската бактерия и нейното пряко въздействие върху дълголетието. Ученият е категоричен – ако искате да сте в добро здраве, е добре да ядете редовно кисело-млечни продукти.

Хубаво е да знаем, че преди над 100 години сме били на първо място в таква престижна класация, но днес само киселото мляко не ни помага и, за съжаление, редовно оглавяваме най-негативните класации, свързани със здравето на европейците.

Advertisement