Уникален случай: майка и дъщеря влязоха в историята, като летяха заедно

Уникален случай: майка и дъщеря влязоха в историята, като летяха заедно
Източник: CNN, Donna Garrett

Жена на име Сузи Гарет и нейният втори пилот Дона Гарет от САЩ направиха общ полет и влязоха в историята. И двамата пилоти се познават добре, защото са майка и дъщеря.

Подобен самолетен екипаж е първият в историята. Освен факта, че Сузи станала една от първите жени пилоти в САЩ, тя, заедно с дъщеря си, отново оставила следа в историята.

Когато Дона Гарет растяла в Лос Анджелис, не й изглеждало странно, че майка й работи като пилот на авиокомпания. Тъй като и баща й имал същата професия, то да си капитан на самолет изглеждало нещо нормално.

„Това беше скучната дейност, която родителите ми вършеха, когато отиваха на работа“, смее се Дона.

Всъщност майка Сузи Гарет проправила пътека в небето като една от първите жени пилоти на регионалния американски превозвач SkyWest.

Когато Дона пораснала, тя започнала да мисли по друг начин. Вдъхновена от страстта на родителите си и свободата, на която се радват да изследват света, тя решава да преследва собствена кариера като пилот.

Бързо напреднала и рез септември 2019 г. Дона управляваше самолет заедно със Сузи и станаха първият пилотен екип майка-дъщеря на SkyWest.

Този полет се състоял преди години, но историята на Дона и Сузи неочаквано станала вирусна, като снимки на дуото, усмихнати гордо в пилотската кабина, се разпространиха в социалните медии.

„Знаехме, че е наистина специално“, казва Сузи, която празнувала 30 години в SkyWest, когато станала екип с дъщеря си.

Тя си спомня „реакцията на всички останали“ като една от най-стоплящите сърцето части от преживяването.

„Бях наистина изненадана – толкова изненадана, колкото и сега, че стана вирусно – но дори на този ден не съм се снимала толкова много от сватбата ми! Пътници, които се снимат с нас, рампери, стюардеси… Това просто помогна да направим деня още по-специален, подкрепата беше наистина прекрасна.“

Преборване на стереотипите

Въпреки че изображението на двете в пилотската кабина, уловило щастлив момент в авиацията, то също така символизира крайъгълен камък в трудното пътуване, пред което са изправени много жени пилоти – една от причините двойката да смятат, че тяхната история е отекнала по целия свят.

Сузи Гарет започнала работа за SkyWest през 1989 г. Тя мечтаела да стане авиатор, откакто се влюбила в пътуването със самолет по време на втория си полет от Аризона до Лос Анджелис, когато била в осми клас. Гледайки през прозореца на кабината, тя била запленена от залеза.

Но пътят към постигането на тази цел не изглеждала  толкова лесна.

„Тогава жените не бяха истински пилоти и военните бяха единственият начин да станат такива, но аз не бях достатъчно висока за военните“, казва Сузи, която е в 1,55 метра).

Сузи казва, че не се е сблъсквала с никаква дискриминация в пилотската кабина и е чувствала, че има „същите възможности“ като колегите си мъже.
Подигравателни забележки идват от хора, които са по-малко запознати с професията.

Тя е свикнала да вижда изненадващо изражение по лицата на пътниците, когато разберат, че тя е тази, която току-що е приземила самолета.

Мисълта, че тя може да е помогнала да вдъхнови младите жени да навлязат в пилотската професия, също е удовлетворяваща, казва тя.

„Беше наистина хубаво и да знам, че всъщност съм вдъхновила дъщеря ми, беше черешката на тортата.“

Advertisement