Тази загадка помага на ФБР да разкрива психопатите. Нормален човек със сигурност няма да я реши:

Тази загадка помага на ФБР да разкрива психопатите. Нормален човек със сигурност няма да я реши:
източник: Orion Pictures/MGM

Това дори не би хрумнало на здравомислещ човек.

Учените са стигнали до извода, че серийните убийци, маниаците и психопатите имат сходен тип мислене.

Американски психолог пък измислил тест, който полицейските служители днес използват с готовност. Този тест им помага лесно да идентифицират престъпника. Ето и самата задача: 

На погребението на своята майка млада жена се влюбва в непознат мъж. Тя се опитва да се запознае с него, но в суматохата не успява и изтърва момента. Жената е убедена, че е лудо влюбена в него, но не знае кой е той и как да го открие. След три дена тя убива сестра си. Какъв е мотивът ù да го стори?

Отговор: Жената убива сестра си, защото се надява, че мъжът, в когото се е влюбила, ще дойде и на това погребение.

С този тест, провеждан в американските затвори, който имал за цел да разкрие тези с психически проблеми и склонност към убийства. Всички серийни убийци давали правилен отговор…

Един обикновен човек би направил грешка, като посочи като причина например ревност или чувство за съперничество. Но психопатът ще отговори, че момичето е убило сестра си, за да може отново да види този човек на погребението.

В мисленето на потенциалния маниак се появи логическа верига, според която погребението е равно на среща с обекта на желанието. В същото време психично болният човек не се интересува от последствията. При него има само обсебване от собствените желания и нужди, които трябва да бъдат постигнати на всяка цена.

Advertisement