Студентка влязла в асансьора и безследно изчезнала. Записите от камерите разгадали случая

Студентка влязла в асансьора и безследно изчезнала. Записите от камерите разгадали случая
Източник: Facebook

На 13 февруари 2014 г. студентката и бъдеща майка Лорета Сандърс влиза в асансьора, за да се качи до апартамента си, и изчезва безследно.

Единствената следа е мистериозен запис от камерите за видеонаблюдение, който в крайна сметка ще изпрати следователите на 3500 километра от последното място, където е видяно момичето и където всичко ще се изясни.

Лорета

Лорета Сандърс, 26-годишна студентка, било мило и трудолюбиво момиче, на което оставали само няколко месеца до дипломирането. Поддържала постоянен контакт с роднините си, които живеели в другия край на страната.

Почти всеки ден Лорета си кореспондирала със сестра си Далайла във фейсбук и се обаждала на родителите си по телефона поне веднъж седмично. Повече от две години момичето се среща с Ялчин Суркултай, чуждестранен студент, който учил с нея в Халифакс, Канада.

Двамата били луди един по друг и вече очаквали бебе. Бременността била непланирана, но двойката искала бебето. По-голямата част от времето момичето прекарвало у дома с приятеля си, който живеел недалеч от нейния апартамент, в който една от стаите била наета от млада двойка.

На 14 февруари, Свети Валентин, Далайла – сестрата на Лорета чакала съобщение от нея, с подробности за това какво е получила празника и какви са плановете й за вечерта, но тя не получила отговор на съобщението си. Момичето помислило, че Лорета прекарва време с приятеля си си и затова не може да отговори.

Изчезването

Но в същия ден приятелят на сестра й й се обадил и започнал да пита дали се е обадила на Лорета, тъй като самият той я е видял за последно на 13 февруари сутринта. Делайла се опитвала да се обади на сестра си няколко дни, но все се включвал телефонен секретар. На 17 февруари 2014 г. семейството на Сандърс се свързва с полицията.

Първи бил разпитан Ялчин, който казал, че последно е видял приятелката си на 13 февруари около 10 часа сутринта точно преди тя да отиде в апартамента си. Той каза; още, че Лорета е карала нейната синя Toyota Celica и оттогава не я е виждал.

Но те си писали известно време, момичето му писало, че се среща с приятелка и ще разкаже всичко по-подробно като се върне.

Това било последното съобщение, което получил. Мистериозната приятелка можела да помогне за намирането на Лорета, но Ялчин нямал представа с кого е излязла приятелката му.

След проверката на апартамента на момчето не е открито нищо подозрително, но полицаите били смутени от факта, че в жилището се носи силна миризма на почистващи препарати.

Скоро следователите проверили апартамента на Лорета. Никой не отвори врататал, затова управителят на кооперацията ги пуснал. Вътре всичко изглеждало напълно нормално и без следи.

Полицаите започнали да чукат по вратите на всички съседи и да ги питат дали са виждали Лорета Сандърс наскоро. Един от наемателите казал, че е видял съквартирантите на Лорета да отиват някъде за уикенда, но никой не е видял самото момиче.

Полицията продължила издирването на свидетели и скоро открила охранителна камера в главното фоайе.

Управителят на сградата пусна запис от камерата от 13 февруари и превъртял до 10:15 сутринта, когато трябвало да пристигне Лорета. Само 45 минути по-късно, а именно в 10:57, влиза младо момиче, в което управителят разпознава Лорета. Това видео потвърдило думите на нейния приятел Ялчън, но сега полицията трябвало да разбере какво се е случило след това.

Пускали видеото още няколко часа, но след като момичето се качило в асансьора, то не се появило на кадрите повече. След това следователите взели всички необходими записи и отишли в участъка, за да ги проучат.

В същото време техните колеги вече са започнали да общуват със съквартирантите Лорета – Блейк и Виктория. Момичето казало, че е на остров Принц Едуард с чичо си, а човекът е на 300 километра в къщата на семейството си и не са виждали Лорета и не са се чували няколко дни.

Белйк и Виктория
Белйк и Виктория. Източник: Facebook

Разследващите също подали искане за информация за транзакциите в банковите сметки на Сандърс.

Сутринта на 18 февруари сестрата на Лорета Далайла пристигнала в полицейския участък от другия край на страната, за да говори с детективите, тя имала нова информация за Ялчин. Тя казала, че напоследък двойката често се карала и поради тази причина сестрата искала да прекрати връзката.

Първите улики

Това била жизненоважна информация, но преди следователите да успеят да предприемат каквито и да било по-нататъшни действия срещу човека, пристигнали записи от банкови транзакции, които показват, че Лорета е използвала платежната си карта в кафенето на Тим Хортън, шест часа след като е била уловена от видеонаблюдението да влиза в сградата.

Сега било известно, че тя все пак е напуснала апартамента си.

Кафенето се намирало на 16 километра от дома на Лорета, а около периметъра на заведението, както и вътре, разследващите открили камери за видеонаблюдение и веднага поискали да видят записите от 13 февруари.

И в 16:00 и една минута идва синя Toyota Celica, има забележимо движение от страната на пътника и шофьора – в колата определено са двама. Превключвайки на друга камера от вътрешността на кафенето, става ясно, че това определено не са Лорета или приятелят й Ялчин. Шофирал друг.

Това бил бял мъж с много къса прическа или може би дори плешив. След това колата излязла на пътя и изчезнала от погледа.

На 19 февруари 2014 г. синята Toyota Celica на Лорета Сандърс била забелязана на 2000 мили от кафене Тим Хортън в Хароу, Онтарио. Местната полиция арестувала шофьора и пътника и ги отвела в полицейското управление. Мъжът се казвал  Блейк, а жената Виктория – това били съквартирантите на Лорета.

Добри съседи

Детективите поискаха да обяснят защо са с тази кола, на което Блейк отговорил, че са купили колата от Лорета в четвъртък, 13 февруари, след което са се отбили да си купят кафе, преди да напуснат града. Историята на Виктория била подобна.

Но имало едно несъответствие, защото когато Сандърс изчезна;а за първи път, Виктория казала на полицията, че тя и Блейк са разделени.

След щателно претърсване полицаите открили телефона на Лорета във Виктория, както и банковата карта на момичето в нейния приятел.

За по-нататъшно разследване двойката била откарана обратно в Халифакс, сега било известно, че са използвали картата на Лорета в деня на изчезването й, което означавало, че изчезналото момиче не е напуснало апартамента си, както смятали преди това разследващите.

Връщайки се към записите от охранителната камера от дома на Сандърс, на 13 февруари те отново започнали да преглеждат записите от момента, в който момичето пристига.

И в 14:28 плешив мъж, който прилича на Блейк, излиза от асансьора, той носи голяма хокейна чанта от сградата, след което се връща с някаква чанта в ръцете си. В 14:59 момчето отново излиза от асансьора, този път носи още повече багаж, след 3 минути се връща. В 15:27 Блейк излиза от асансьора за трети път, но този път с Виктория, носи още куфари със себе си. Двойката не се появява повече в сградата.

Вероятно вече се досетихте как точно Лорета напуснала сградата. Но както се казва, няма тяло – няма престъпление.

Самите те отказали да говорят, но за щастие в телефона на Блейк полицията открили интересен видеозапис с главна героиня Виктория. В записа тя озвучава престъпния план на Блейк за Лорета.

В крайна сметка

След показване на това видео и различни трикове на разследващите, Виктория проговорило. Оказало се, че причината за смъртта на Лорета са 600 долара, които съквартирантите й дължали за наем. След като всичко било направено. Виктория, за да обърка следите, написала съобщение от телефона на Лорета до Ялчин, уж за някаква среща.

Виктория показала и къде в гората са изхвърлили чантата.

През 2016 г. двойката се признава за виновна, и двамата били осъдени на доживотен затвор.

Очевидно в тази история записите от камерите за видеонаблюдение изиграли ключова роля, детайлите се наредили като пъзели, но това не отменя факта, че за семейството и приятелите на Лорета животът никога повече няма да бъде същият.

Advertisement