Прегръдката, която спасила живот

Прегръдката, която спасила живот
Източник: Chris Christo

Тази история за сестри близначки и „спасителната прегръдка“ станала известна на целия свят преди 23 години. В американска болница близначки се родили 12 седмици преждевременно. Новородените бебета били слаби и лекарите направили всичко възможно, за да спасят живота им.

Кайри и Бриел Джаксън сe родили на 17 октомври 1995 г., цели 12 седмици преди термина. Стандартната практика по това време в Медицинския център на Централен Масачузетс в Уорчестър, където близнаците се появили на бял свят, била те да бъдат поставени в отделни инкубатори, за да се намали рискът от инфекция.

Двете бебета са поставени в отделни кувьози. Бебе Кайри започнало да наддава. А сестра й Бриел, която тежала 900 г, не. Тя била в критично състояние, имала проблеми с дишането и сърдечния ритъм. Лекарите смятали, че почти няма надежда.

Прегръдката, дарила живот

На 12 ноември мъничката Бриел изпаднала в критично състояние. Тънките й като клечка ръце и крака станали синкаво-сиви, докато си поемала въздух. Пулсът й се ускорил. Родителите на Джексън гледали, ужасени, как малката им дъщеря можела да умре.

Казват, че отчаяните моменти изискват отчаяни мерки. Медицинската сестра Гейл Каспарян, след като изчерпа;а всички конвенционални лекарства, решила да опита процедура, която била често срещана в някои части на Европа, но почти непозната в Съединените щати.

Сестрата вярвала в невидимата връзка между близнаците.

С разрешението на родителите тя настанила близнаците в един кувьоз.  Веднага след като затворила вратата на инкубатора, Бриел се сгушила до Кайри и започнала да се успокоява. След минути показателите й се подобрили.

Докато спяла, Кайри увила лявата си ръка около по-малката си сестра. Сърдечният ритъм на Бриел се стабилизирал и температурата й се повишила до нормална. След известно време близначките се прибрали у дома.

Родителите им ги настанили  отново в едно легло, където те продължили да процъфтяват. Дори след пет години, според мама и татко, момичетата все още спели заедно и, което не е изненадващо, все още се гушкали.

Това събитие променило правилата на болницата в грижа за близнаците. Оттогава те вече били поставяни в едно легло.

Днес момичетата са пораснали изглеждат прекрасно.

Advertisement