Котка, спасена от руините на земетресението, не се отделя от спасителя си (видео)

Котка, спасена от руините на земетресението, не се отделя от спасителя си (видео)
Източник: jcaks-1/Instagram

Тази прекрасна история за котка, която прекарала четири дни под развалините, и била спасена по време на спасителните акции, остави малко хора безразлични.

Спасителите издирвали стопаните на котката, която била кръстена Енказ (в превод от турски – „отломки“, „развалини“), но уви усилията били неуспешни.

А котката междувременно не се отдалечавала и на крачка от своя спасител. В резултат на това историята завършила щастливо – котката се прибрала у дома при пожарникаря, който я спасил от развалините.

Гледайки снимката на котката, изражението на муцунката й, сякаш виждате всичко, което е трябвало да изтърпи…

И тази история внезапно ме подсети за неочакван паралел с моята котка:

След като седяла без вода, храна, без лъч светлина около пет дни във вентилационната шахта на пететажна сграда, изтощена до скелет, тя падна в ръцете ми направо от дупка в стената. Прибрах я вкъщи, за да се възстанови, и остана.

И оттогава тя не се отделя от мен, когато съм вкъщи. Като конец с игла. Винаги трябва да съм пред очите й, дори в банята. Сърдита, недостъпна и дистанцирана от останалите, с мен тя е съвсем различна. Мога да целувам и галя малката й главичка, мога да я прегръщам и притискам към врата си, а тя затваря очи в знак на доверие и удоволствие и мърка.

Какво се случва с животните в такива екстремни за тях моменти? Възможно ли е моментът на спасението така да се е запечатал в съзнанието им и да фиксира образа на този, който е участвал в това? Със сигурност е удивителна работа…

Advertisement