Повечето смъртни случаи стават между 4 и 6 сутринта. Ето защо:

Повечето смъртни случаи стават между 4 и 6 сутринта. Ето защо:

Има хора, които силно се страхуват от смъртта.

Този страх може да се дължи на някакви здравословни проблеми или вродена мнителност. Може би в името на тези хора или поради естественото любопитство на човечеството са проведени статистически изследвания относно времето, в което хората умират най-често.

Периодът от 4 до 6 сутринта се нарича „смъртоносно опасно“ време. Смъртността достига своя пик около четвъртия час. Някой по това време умира в съня си; друг почива на работното място.

Много данни, потвърждаващи тази теория, са получени от медицинските институции. На болничните легла най-често се откриват починали в 4 часа сутринта. А ето и причините за това:

Недостиг на медицински персонал

Една от причините за „сутрешната“ смъртност е баналната липса на медицински персонал. Ако човек със сърдечно-съдово заболяване внезапно му стане лошо през деня, има големи шансове да бъде спасен.

Защото до него ще има други хора, както и лекари и медицински сестри. Някой ще се обади за помощ и човекът най-вероятно ще бъде спасен.

Ако атаката се случи късно през нощта или рано сутринта, едва ли някой ще обърне внимание на внезапното потрепване на тялото или задушеното хриптене на нещастния. По това време всички спят дълбоко.

Има една надежда – дежурната сестра, която обаче не може да бъде постоянно наоколо. В 4-5 часа сутринта сънят на човек е най-силен, затова надеждата за спасение е много слаба.

Циркадните ритми

Като друга причина за високата смъртност в ранните години часове посочват ​​така наречените циркадни ритми, или нашия биологичен часовник.

Този механизъм определя кога човек се чувства бодър и готов за постижения и кога активността му пада до нула. След цяла нощ почивка нашата „батерия“ е правилно заредена; тялото е пълно с енергия. Тази енергия е достатъчна за почти целия ден.

Привечер има естествен спад на жизнената активност. Силата и енергията намаляват, така че човек се чувства уморен. След вечеря кръвта се втурва към стомаха, изтичайки от мозъка и други части на тялото. Тялото започва да се подготвя за сън.

Когато човек изпадне в дълбок сън, сърдечната честота, дишането и други биологични процеси се забавят. По това време тялото е най-малко защитено. Тези, които хъркат в съня си, са изложени на особен риск.

Хъркащите често спират да дишат (апнея) по време на нощната почивка и могат да умрат в резултат на това. Нищо чудно, че лекарите силно препоръчват лечение на хъркането.

Пик на уязвимост

Независимо дали човек хърка или не, във всеки случай от 3 сутринта до ранни зори защитните му функции са максимално отслабени. Най-малките „обороти“ на нашата естествена моторика се падат именно в четвъртия час.

Тази естествена уязвимост, насложена върху сериозно сърдечно заболяване или проблеми с кръвното налягане, често води до смърт. Затова и максималният брой смъртни случаи е регистриран точно в 4 сутринта.

Advertisement