Молитви, които се четат на Сретение Господне за благополучие

Сретение-Господне

На 2 февруари, Сретение Господне, се четат молитви, за да има благополучие в дома. Въведението на младенеца Исус Христос в Йерусалимския храм от неговите родители е станало на 40-ия ден след Коледа и на 32-ия ден след Обрязването…

Сретение Господне е един от дванадесетте (т.е. един от дванадесетте най-важни след Великден) православни празници. Той завършва поредицата от празници, посветени на Рождество Христово и прославянето му като Спасител. Самата дума „сретение“ е много древна и в превод означава „среща“. За каква среща иде реч?

Смисълът на Сретението

В символичен смисъл Сретение означава срещата на новото със старото, на Новия завет със стария. Новият завет тук символизира бебето Исус, първородният, който според закона на Мойсей бил донесен в храма за обред на четиридесетия ден след раждането.

Сретение се смята за празник, посветен не само на младенеца Исус, но и на Дева Мария. И двамата тръгват по пътя на кръста: Исус, който трябва да спаси света с цената на собствения си земен живот, и неговата Майка, жертвайки своя Син и примиряваща се с тази жертва.

Молитва за здраве на Сретение Господне

Господи Наш Всемилостиви, както Теб Дева Мария Те е принесла в храма за поклонение, така и ние молим за децата наши, децата Твои. Огради ги от печал и скърби, защити ги от нечистото и посей в душата им радост от битието. Стани тяхна надежда и опора в живота и ние, рабите грешни, ще с емолим за Теб и Твоите ангели, проповядващи словото Твое. 

Молитва за благополучие на Сретение Господне

О, Всевишни Господи! Моля те да ми подариш щастие земно и благост духовна. Чуй ме в този светъл ден, не се отричай от мен, дай ми сила. Прости на мен грешния и отпусни всички грехове мои, защото се покайвам и желая да застана на пътя на истината, за да бъда по-близо до Теб, Господи мой. Моля те, подари ми щастие, благополучие и радост в живота. В името на Отца и Сина, и Светия Дух. Амин.

***

О, Пресвета Дево! Подари ми Твоята благословия и прошка. Моля те, избави ме от греховете, направлявай ме по пътя на истината. Кая се за всичките си грешни постъпки и моля Теб, Свята Мария, подари ми благополучие и щастие, предпази ме от всички беди. Славя името Твое! Во веки веков. Амин. 

Молитва на Сретение Господне към Господ Исус Христос

Молитвата към Господ Исус Христос ще ви помогне добре в благополучието във всяка сфера на дейност. Ако например имате здравословни проблеми, тогава молитвата трябва да се чете рано сутрин, а ако имате финансови или липса на любов, тогава четете по всяко време на деня.

Господи Иисусе Христе, Единородни Сине и Слове Божий, в древност видян от пророците, като в огледало и гадания, а в последните дни нетленно роден по плът от Пресветата Дева Мария, и в четиридесетия ден донесен на ръце от Нея като Младенец в Светилището за сретение с целия свят, явен и носен в обятията на праведния Симеон, за спасение на всички от Адам! Колко преславно и пресветло е Твоето принасяне в Господния храм на ръката на Божията Майка и Твоето Божествено сретение! Днес небесата се веселят и земята се радва, защото видяхме Твоето шествие, Боже, шествието на Бога, нашия Цар в Светилището. Някога Моисей възлезе да види Твоята слава, но не можа да види Твоето лице, защото си му показал само Своята задна страна.

А в този пресветъл ден на Твоето сретение Ти си се явил на човеците в светилището, сияйеки с неизказаната Светлина на Божеството, за да Те видят заедно със Симеон лице в лице, и да Те докоснат с ръце, и приели Те в своите обятия, да Те познаят като Бог, дошъл в плът. Затова прославяме Твоето неизказано снизхождение и велико човеколюбие, защото с Твоето пришествие сега си дарил небесна радост на падналия някога човешки род: Ти по Своя праведен съд си изгонил нашите прародители от рая на сладостта в този свят, а сега си ни помилвал и пак си ни отворил райските обители, и си обърнал плача ни на радост, та падналият Адам вече да не се срамува от Тебе за непослушанието и да не се крие от Твоето лице, призоваван от Тебе, защото Ти сега си дошъл да вземеш върху Себе Си неговия грях, да го умиеш със Своят кръв и да го облечеш, голия, в дрехата на спасението и одеждата на веселието и да го украсиш, като невеста, с красота. А всички ние, които поменаваме Твоето Божествено сретение, сподоби с мъдрите девици да излезем на среща с Тебе, нашия Небесен Жених, с горящи светилници на вярата, любовта и чистотата, за да съзерцаваме с очите на вярата Твоето Божествено лице, да Те приемем в своите душевни обятия и да Те понесем в своето сърце през всички дни на своя живот, да бъдеш наш Бог и ние – Твои люде. А в последния и страшен ден на Твоето пришествие, когато всички светии ще излязат на последната и велика Твоя среща във въздуха, сподоби и нас да Те срещнем, и така винаги с Господа да бъдем. Слава на Твоето милосърдие, слава на Твоето Царство, слава на Твоя промисъл, еднички Човеколюбче, защото Твое е Царството и Силата, и Славата с Безначалния Твой Отец и с Пресветия и Благия, и Животворящ Твой Дух, сега и всякога, и във вечни векове. Амин.

Молитва към пресвета Богородица на Сретение Господне

Молитвата към Пресвета Богородица в деня на празника Сретение Господне ще помогне много добре, ако сте самотни и имате нужда от истинска любов.

О, Пресвета, сияеща с Небесна чистота Дево, кротка Гълъбице, нескверна Агнице, блага Помощнице на света, Майко на Христа, нашия Бог! Ти си начало, среда и край на сегашната наша радост, защото от Тебе просия Слънцето на Правдата, Христос, нашият Бог, и Него си принесла на Своите свети обятия в четиридесетия ден в Светилището за сретение с нас и за радост и спасение на целия свят. Затова Те облажаваме и прославяме, защото ти си Скиния на Бога с човеците, предвидяна от Богослова, и чрез Нея Бог се посели с нас, за да бъдем Негов народ. Ти си небесна Врата, предсказана от Иезекиил, чрез Която пак се отвориха за нас входовете на райските обители. Ти си висока Стълба, видяна от Иаков, по Която Бог слезе на земята, и Мост, превеждащ от земята на небето. Затова Те молим, като гледаме как си влязла в Светилището, носейки на Своите ръце Небесния Огън, Бога, Благодатна, с огъня на Твоите молитви изгори огъня на нашите страсти, за да се избавим от вечния геенски огън. Ти си дошла в Светилището за очистване по закона, нямайки нужда от очистване, бидейки чиста Дева, с това научи и нас как подобава да пазим себе си в целомъдрие и чистота, и с какво смирение подобава да преминаваме подвига на девството, помнейки, че Ти, Която си по-висша от Херувимите, си застанала на мястото на нечистите жени. Ти, о, Пресвета Майко, Сама бидейки Боговместим храм Божи, си принесла в законния храм Своя многожелан Син, Христа, нашия Бог, сподоби и нас повече от всичко на земята да обичаме храмовете на Твоя Син, да ги посещаваме през всички дни на нашия живот, там да гледаме Господнята красота, защото по-добре е един ден да бъдем в Господните двори, отколкото да живеем в жилищата на беззаконните. И най-вече ни дай, Пречиста, като Симеон, неосъдително да носим Твоя Син и наш Бог в обятията на своето сърце, когато се причастяваме с Неговите пречисти Тяло и Кръв, и ни помогни тогава усърдно да се опазваме в святост и страх Божий, за да не оскверним храма на нашето тяло. И така, винаги срещайки, о, Богомайко, Твоя Син в сърцата и в душите си, по Твоите молитви да се сподобим да достигнем и онази блажена среща във въздуха, когато с всички светии непрестанно ще славим и възпяваме Неговото Пресвето име с Отца и Светия Дух и Твоето милостиво застъпничество сега и всякога, и във вечни векове. Амин.
Advertisement