Ето защо е много полезно да спите с чорапи:

Ето защо е много полезно да спите с чорапи:

Спите ли по пижама, нощница, тениска или пък спите без нищо? Нищо от това няма значение! Важното е да  носите чорапи. Време е да спрете да се карате на мъжа си, който отново е заспал по чорапи! Оказва се, че това е полезно във всяко отношение.

Причина 1: Ще заспивате по-бързо

Знаете ли, че телесната температура на човек пада през нощта? Сигурно. Това, което вероятно не знаете, е, че нашите циркадни ритми – биологичният часовник, който влияе на съня и будността – също зависят от телесната ни температура.

По време на сън тялото постепенно се „затопля“ – и мозъкът ни възприема това като сигнал за активност и бодърстване. Но постепенното „охлаждане“ през нощта води до командата: „Спи!“

Какво общо имат чорапите? Просто е: когато краката ни са топли, кръвоносните ни съдове се разширяват, краката ни се затоплят, но всички останали части на тялото постепенно се охлаждат, телесната температура спада и ние заспиваме. Така че носете топли чорапи, ако страдате от безсъние – това трябва да помогне.

Причина 2: Краката се успокояват

Така нареченият „синдром на неспокойните крака“ е състояние, когато в съня си човек прави много (до 50 на час!) малки движения с краката си – сериозен проблем, който може да провокира безсъние и други нарушения на съня, както и да претовари нервната система, поради което сутрин ще се чувствате изтощени.

Носенето на чорапи преди лягане може да помогне за облекчаване на този проблем чрез подобряване на кръвообращението и намаляване на спазмите.

Причина 3: Горещите вълни при менопауза ще станат по-леки

Друг приятен бонус от обуването на чорапи преди лягане е, че може да се намалят горещите вълни по време на менопаузата. Механизмът е същият като при заспиване: чорапите затоплят краката ни, притокът на кръв в тази част на тялото става по-активен и температурата на тялото постепенно намалява – а горещите вълни или стават по-редки и по-малко интензивни, или изобщо спират.

Причина 4: Петите ви стават по-гладки

Всичко е просто: при чорапите кожата на краката не губи активно влагата си, което означава, че изсъхва по-малко. Това е допълнителна полза, особено важна за тези, които имат нарушена чувствителност в долните крайници – например поради диабет тип 2.

Причина 5: Сексът става по-добър

Сериозно, двойките, които не свалят чорапите си преди да правят секс, са по-склонни да получат оргазъм (80% срещу 50%), а мъжките партньори имат по-силна ерекция. С ерекцията всичко е повече или по-малко ясно: чорапите подобряват притока на кръв, включително към стратегически важния орган – следователно има повече сили и оргазмът на мъжа е по-издръжлив.

Но що се отнася до женския оргазъм, всичко е свързано с усещането за топлина, което чорапите дават. Не е тайна, че удоволствието от секса за една жена зависи много от това дали тя може напълно да се отпусне и да се чувства в безопасност – а когато краката й са топли с уютни чорапи, е много по-лесно да се правят и двете. И в крайна сметка – следва ярък оргазъм!

Какви чорапи да изберем за сън?

Най-важното: ластикът им трябва да бъде възможно най-разхлабен, за да не нарушава притока на кръв. В противен случай вместо полза, носенето им може да навреди на здравето, да провокира хипертония и дори инфаркт. Също така е добре чорапите да са от мека материя, естествени и дишащи.

Advertisement
Фейсбук коментари