Ето какво ще стане с тялото ви, ако зимата спите с чорапи:

Ето какво ще стане с тялото ви, ако зимата спите с чорапи:
Photo by Valeriia Miller on Unsplash

Любопитен ефект!

Всички имаме нужда от достатъчно сън – това е важно за здравето и кариерата и е особено вярно в студения сезон, когато тялото ни е подложено на стрес от ниските температури.

Добрият сън в студа е от съществено значение, тъй като по време на спане  тялото активира регенеративните процеси, които са необходими за поддържане на здравето, пише Health Miracle Pedia.

Повечето хора разбират значението на съня и се чувстват зле и депресирани, ако не спят достатъчно.

Напоследък има много съобщения от потребители на социалните медии, че им е по-лесно да заспят, когато легнат по чорапи. Но защо се случва това?

Нека се опитаме да разберем.

Спането с чорапи – добро или лошо?

Разбира се, чорапите ще ви помогнат да заспите по-бързо, защото когато краката ви са топли, кръвоносните съдове в тях се разширяват и тогава мозъкът получава сигнал, че е време за сън.

Знаете ли, че някои проучвания показват връзка между отпускането на крайниците (вазодилатация) и скоростта, с която заспивате?

Това означава, че разширяването на кръвоносните съдове в краката ви ще ви накара да заспите почти веднага.

Каква е ползата, ако спите с чорапи?

Чорапите ще омекотят сухата кожа – някои хора може да открият, че се събуждат с напукани, сухи крака; особено през зимните месеци, когато температурите падат. Това може да доведе поне до естетически проблеми.

Забележка. Нанесете подходящ хидратиращ крем за краката преди лягане и обуйте чисти памучни чорапи.

Помагат при Болестта на Рейно. Това е рядко заболяване, което засяга кръвните клетки на човек и причинява прекомерна реакция към студ, което в тежки случаи може да доведе до язви или некроза (смърт на тъканите).

Забележка. Спането в чорапи помага за регулиране на телесната температура, което е точно това, което работи срещу това заболяване.

При кои случаи не трябва да се спи с чорапи:

Разказваме при какви случаи не е добре да си лягате с чорапи: 

Спането в топли чорапи понякога може да доведе до развитие на инфекции и да провокира некроза.

На първо място, не трябва да носят чорапи през нощта тези, които имат нарушено кръвообращение. Става дума за хора с атеросклероза на долните крайници. При това заболяване кръвта не достига до краката. Кръвоснабдяването е нарушено, поради което защитните свойства на кожата на краката са намалени, в резултат на което могат да се образуват гъбични инфекции и да не се лекуват дълго време.

Не бива да спят в топли чорапи хора с диабет, тъй като кръвоносните съдове често страдат от това заболяване. Носенето на чорапи през нощта при такива хора може да доведе до незарастващи инфекции, а в най-лошия случай до гнойно-некротични заболявания.

Чорапите, които притискат кожата, могат да повлияят на човешката нервна система и да създадат напрежение, дискомфорт, което ще попречи на съня. За бързо и комфортно заспиване специалистите препоръчват точно обратното – да подадете краката си изпод завивките.

Още няколко трика за по-добър сън:

Вземете гореща вана преди лягане.
Три часа преди лягане не е нужно да ядете или пиете нищо (максимум – чаша вода).
Поставете вентилатор до леглото.
Изберете удобно ниво на осветление или пълното му отсъствие.

Надяваме се, че тази информация ще ви помогне да спите по-добре и най-накрая да се отървете от досадните зимни неразположения!

Advertisement