Как правилно да постите по време на Рождественския пост

Как правилно да постите по време на Рождественския пост
Източник: Pexels

По време на Рождественския пост човек се подготвя физически и духовно за големия празник Рождество Христово. За да посрещнете светлия ден с чисто сърце и открита душа, по време на периода на въздържание е необходимо да се придържате към редица правила, които са се развили през вековете.

Рождественският пост се пада всяка година по едно и също време – от 15 ноември до 24 декември. Преди началото на поста църквата почита паметта на Свети Филип, поради което постът често се нарича „Филипов“.

От първия ден на поста до Бъдни вечер е необходимо да се въздържаме от храни от животински произход. Наложена е строга забрана за някои продукти: месо, яйца и млечни продукти не могат да се консумират в нито един от дните на постене.

Въпреки това някои ястия, които са забранени по време на по-строги пости, са разрешени в периода до Коледа: например през почивните дни и на религиозни празници можете да ядете риба, във вторник, четвъртък, събота и неделя можете да готвите храна в растително масло . На определени дати се допуска малко количество червено вино.

Трудността е в сезонното разположение на поста. По правило през зимата тялото се нуждае от много повече хранителни вещества, отколкото през другото време на годината. Преди да решите да предприемете такава стъпка, трябва внимателно да анализирате състоянието на тялото си – ако има риск, тогава е по-добре да не се отказвате от някои продукти. Църквата позволява облекчаване на поста за деца и хора със здравословни проблеми.

Трябва да се помни, че постенето не е диета или тест за издръжливост. Това е период на интензивна работа върху вътрешния ви свят, преосмисляне на действията ви, покаяние за греховете. По време на поста човек не трябва да си позволява негативни емоции и лоши мисли.

Не трябва често да посещавате развлекателни събития, да влизате в конфликт с другите, особено с близки. Необходимо е да се правят благотворителни дела – да се молите по-често, да се помага на хората със съвети и дела. Само ако физическото въздържание е съчетано с повишен самоконтрол и духовен живот, постът ще пречисти и тялото, и душата.

Advertisement
Фейсбук коментари