Разкрита е тайната на молитвата „Отче наш“: притежава невероятна сила

Разкрита е тайната на молитвата

Молитвата „Отче наш“ не е само основните думи за всеки християнин. Тези редове съдържат таен смисъл, разбиране на самия Бог и всичко, което ни заобикаля. С текста на тази молитва са свързани много интересни факти и дори мистерии, които могат да бъдат разбрани само от истински вярващ.

Историята на молитвата

„Отче наш” е единствената молитва, която сам Господ ни е дал. Смята се, че тя е дарена на човечеството от Христос, а не е измислена нито от светци, нито от обикновени хора и именно в това се състои нейната голяма сила. Текстът на самата молитва е следният:

Отче наш, Който си на небесата! Да се свети Твоето име, да дойде Твоето Царство, да бъде Твоята воля, както на небето, тъй и на земята; насъщния ни хляб дай ни днес, и прости нам дълговете ни, както и ние прощаваме на нашите длъжници, и не въведи нас в изкушение, но избави ни от лукавия; защото Твое е царството, и силата, и славата вовеки. Амин.

Тези думи отразяват всички човешки нужди, надежди и стремежи за спасение на душата. Смисълът и тайнството на тази молитва се крие в това, че тя е универсалното Божие слово, което може да се използва както за благословение на пътя, така и за защита от зли духове, от болести и от всякакви нещастия.

Историята на спасението

Много християнски деятели казват, че четенето на „Отче наш“ в най-ужасните моменти от живота може да помогне да се избегне ужасна съдба. Основната тайна на тази молитва се крие в нейната сила. Бог спасил много хора в опасност, четящи „Отче наш“. Отчаяните ситуации, които ни изправят пред лицето на смъртта, са най-добрият момент да изречем мощните реплики.

Един от руски ветеран от Втората световна, известен като Александър, написал писмо до жена си, което тя не получи. Очевидно било изгубено, защото е намерено на едно от местата за разполагане на войски.

В него мъжът разказва, че е бил обкръжен през 1944 г. от германците и е чакал смъртта си от ръцете на врага. „Лежах в къщата с ранен крак, чух звук от стъпки и немски диалект. Разбрах, че съм на път да умра. Нашите бяха близо, но беше просто смешно да се разчита на тях.

Не можех да мръдна, не само защото бях контузен, но и защото бях в задънена улица. Не оставаше нищо друго освен да се моля. Подготвих се да умра от ръцете на врага. Видяха ме – изплаших се, но не спрях да чета молитвата.

Германецът нямаше никакви патрони – започна бързо да говори за нещо със собствените си, но нещо се обърка. Те рязко се втурнаха да бягат, хвърляйки граната в краката ми – така че да не мога да я достигна. Когато прочетох последния ред от молитвата, разбрах, че гранатата не е избухнала.

Подобни истории има много. Молитвата е спасила хора, които срещнали вълци в гората – те просто се обърнали и си тръгнали. Молитвата поставила крадците и разбойниците на праведния път, които върнали откраднатите неща, като приложили бележки за покаяние и че Бог ги е инструктирал да направят това. Този свещен текст ще спаси от студ, огън, вятър и от всяко нещастие, което може да застраши живота.

Но основната тайна на тази молитва е да се познава не само в скръбта. Четете „Отче наш“ всеки ден – и това ще изпълни живота ви със светлина и доброта. Благодарете на Бога с тази молитва, че сте живи и винаги ще бъдете здрави и щастливи.

Advertisement