При инсулт: запомнете първите 3 стъпки, за да спасите себе си и близките си

При инсулт: запомнете първите 3 стъпки, за да спасите себе си и близките си
Източник: Flickr

По време на почивка сред природата младо момиче внезапно се спряло и рязко паднало на земята. Почиващите искали да й помогнат, но тя уверила абсолютно всички, че се чувства добре, просто се спънала в камък в новите си обувки.

Момичето било много бледо и изтощено, отърсиха я от пясъка и й дали чиния с храна. Инга прекарала остатъка от деня без никакви проблеми.

След като всички се прибрали, съпругът й се обадил на всички и съобщи, че жена му е откарана с линейка. В 23 часа любимата му починала. Причината за това била инсулт.

Ако летовниците знаеха признаците на инсулт, момичето щеше да е живо и до днес.

Често хората не умират внезапно. Често симптомите се появяват дълго време и на човек все още може да се помогне, като се потърси лекар своевременно.

Няма да загубите много време, като прочетете следния важен текст…

Неврохирурзите съобщават, че ако успеете да окажете помощ в рамките на 3 часа, последствията могат да бъдат избегнати. Важното е, че трябва да идентифицирате инсулта и да започнете да действате в този кратък срок, а това, разбира се, не е толкова лесно.

Има 4 начина да разпознаете инсулта:

1. Кажете на човека да се усмихне възможно най-широко (той ще има затруднения да направи това).
2. Помолете го да каже просто изречение (например: сега вали).
3. Предложете му да вдигне ръцете си (няма да може изобщо или само частично).
4. Помолете човека да изплези езика си (ако е изкривен или обърнат, трябва да го заведете в болницата).

Също така индикации за консултация с лекар са: изтръпване на крайниците, мигрена и замаяност, рязко влошаване на яснотата на зрението.

Ако възникнат затруднения с поне една от тези точки, обадете се на лекар и опишете симптомите по телефона.

Познавайки само тези прости симптоми, винаги можете да помогнете или дори да спасите живота на хората около вас.

И още няколко симптома: внезапна слабост, притъмняване в очите или намалена зрителна острота на едното око, невъзможност за разбиране на речта на някой друг, внезапно силно главоболие, което може да бъде придружено от гадене и повръщане, дезориентация в пространството, загуба на стабилност и съзнание!

Кардиолозите уверяват, че всеки, който получи тази информация и я изпрати на 10 души, може да бъде сигурен, че поне един живот е спасен!

Advertisement