Какво ще се случи с тялото ви, ако ядете тиквени семки всеки ден

тиквени-семки

Тиквените семки се харесват от мнозина. Същевременно те са не по-малко полезни от самата тиква. В древността римляните и древните гърци правели от кратуните бутилки за вода и вино. Но днес тиквата се смята за здравословен деликатес, който ще ви помогне да живеете до сто години.

И наистина – тиквата е победител сред зеленчуците по съдържание на желязо. Тиквата съдържа витамини от групи В, С, Е, D, РР, както и рядък витамин Т, който влияе върху метаболитните процеси в организма.

В същото време тиквените семки са богати на полиненаситени мастни киселини, витамин Е, протеини, фибри, магнезий и калий и цинк. Интересното е, че само стридите имат повече цинк от тиквените семки, ако броите грамажа, а не порцията.

Между другото, две супени лъжици тиквени семки (28 g) съдържат 125 калории, 15 g въглехидрати (включително 0 g захар и 5 g фибри) и 5 ​​g протеин, както и 5% от дневните ви нужди от желязо.

По този начин, ако човек е склонен към наднормено тегло, тогава е разрешено да се консумират 20-30 грама тиквени семки на ден. Но ако не ядете по-малко от чаша тиквени семки наведнъж, тогава ще трябва да тренирате заради допълнителните калории много интензивно във фитнеса.

Между другото, по време на високотемпературна обработка повечето от полезните вещества в тиквените семки се унищожават, като освен това стават вредни за тялото.

Така при температура над 90 ° C, етеричните масла се изпаряват от семената, стартира се окислителен процес, придружен от образуването на свободни радикали – токсични вещества, които отравят тялото ни.

Извод: полезни за организма са само суровите белени тиквени семки.

Advertisement