Кадър от „Войната на буквите“ напомни на култова сцена от „Игра на тронове“

Баян-войната-на-буквите

Новият сериал на БНТ „Войната на буквите“ очаквано предизвика много дискусии и се превърна в най-обсъжданата тема в социалните мрежи.

Историческата драма по едноименния роман на Людмила Филипова ни връща в X век по време на последните дни от управлението на цар Симеон и проследява живота на неговите наследници – Петър и Баян.

Именно Баян, в чиято роля е Даниел Върбанов, е в центъра на историята, а сюжетът се гради около любовта му с внучката на византийския император Мария.

Очаквано, мненията на зрителите след излъчването на първия епизод се разделиха на две. Част от публиката е разочарована от модерния изказ на героите, играта на актьорите, както и от „историческите неточности“.

В другия лагер пък са хората, на които сериалът допадна и които искат да гледат повече подобни родни продукции.

След пилотния епизод сравненията със световната класика „Игра на тронове“ са многобройни. И това е разбираемо – зрителят има навика да търси допирни точки с еталоните в жанра. Но и от продукцията, волно или неволно, са заложили доста елементи, които да напомнят за блокбастъра на HBO.

Разгулните девойки в кръчмата, горещите сцени между цар Симеон и царица Мариам, съперничеството за короната, съмнителните роднински отношения и дворцовите интриги са все в стилистиката на „Игра на тронове“ и авторите са си давали сметка за това.

Княз Баян, който според средновековните предания е умеел да се превръща във вълк и това със сигурност ще е едно от най-интересните неща в образа му, пък директно напомня за рода Старк и техния символ вълците. Мнозина видяха и физическа прилика между Баян и предводителя на Старките – Джон Сноу.

Една сцена от трейлъра на „Войната на думите“ дори ни подсеща за култов момент от сагата на HBO. Кадърът, в който Баян се сепва в съня си, а до него има вълк напомня на момента, когато наръганият с ножове Джон Сноу възкръсва от света на мъртвите с помощта на магьосницата Мелисандра и жадно си поема първа глътка въздух.

княз Баян сериалът Войната на буквите

Джон Сноу

Вероятно с излизането на другите епизоди от 12-серийната драма сравненията с „Игра на тронове“ ще се засилят още повече.

Advertisement
Фейсбук коментари