Ето защо не бива да оставяте празни пластмасови бутилки в колата. Особено в жегата

Ето защо не бива да оставяте празни пластмасови бутилки в колата. Особено в жегата
Източник: Pexels/ Andrea Piacquadio

През горещите и влажни летни месеци е важно да пиете редовно вода, за да останете хидратирани.

Заради това задните седалки на някои шофьори са затрупани със забравени, полупразни бутилки с вода.

Но енергийна компания от Айдахо предупреди за трагичните последици от оставянето на пластмасова бутилка вода в гореща кола за дълго време.

Компанията Idaho Power сподели видео в социалните мрежи, което показва как бутилка с вода може да запали огън в горещ летен ден.

Стряскащото видео накара хората да се замислят колко опасен може да бъде един наглед безобиден навик.

Любопитното е, че за Idaho Power опасната ситуация, показана във видеото, не е абстрактна теоретична заплаха, а съвсем реален случай, случил се с един от служителите на компанията, електроинженерът Диони Амучастегу.

Във видеото Амучастегу разказва:

„Реших да хапна нещо и седнах в колата, когато изведнъж с крайчеца на окото си забелязах дим.  Поглеждам – ​​а там светлината се пречупила през бутилката вода и седалката се запали.“

Посочвайки прогорелите дупки на предната седалка на колата, той добавя:

„Слънчевите лъчи падаха точно през страничния прозорец, преминаха през бутилката и прогориха двете петна на седалката.“.

От компанията обясняват, че кръгла пластмасова бутилка, пълна с бистра течност, може да действа като леща, която фокусира слънчевите лъчи в една точка. Тази топлина може да е достатъчна за запалване.

Ако някога сте подпалвали парчета хартия с лупа, знаете за какво става дума.

Изводът е следният: ако вече сте решили да съхранявате бутилки с вода в колата, тогава се уверете, че пряката слънчева светлина не пада върху тях.

Advertisement