Котка влязла 5 пъти в горяща къща, за да извади всяко от котенцата си

Котка влязла 5 пъти в горяща къща, за да извади всяко от котенцата си

Скарлет не е просто котка. Това е Мама с главна буква. Днес искаме да ви разкажем нейната невероятна история.

… На 30 март 1996 г. избухва пожар в изоставен гараж в Бруклин в Ню Йорк. Пожарникарите пристигнали на мястото достатъчно бързо, но по време на гасенето един от пожарникарите – Давид Джанели – забелязал бездомна котка, която многократно се връщала в обхванатия от пламъци гараж, изваждайки едно по едно новородените си котенца.

Светът научил за Скарлет през пролетта на 1996 г. Котката живеела спокойно с пет месечни котенца в един от старите гаражи в Бруклин. Но през нощта на 30 март някой подпалил гаража. Пристигналите пожарникари установили, че по време на пожара в гаража не е имало хора, но обърнали внимание на котката, която отново и отново се втурвала в горящия гараж.

Пожарникарите искали да хванат котката камикадзе, но тя бягала от ръцете им. Изведнъж един от пожарникарите забелязал, че котката носи коте в зъбите си. Отвеждайки бебето на безопасно място, тя отново се втурвала в огъня.

Въпреки изгарянията на очите си, силно изгорените уши и муцуна, мама изнесе всичките си котенца от горящата стая – и тъй като котката можела да ги понесе само едно по едно, тя трябвала да се върне в пламтящия, обгърнат от дим гараж цели пет пъти.

Лапите на котката вече бяха обгорени, ушите й били повредени, муцуната й била обгорена и очите й имали мехури от огъня, но едва след като извадила последното си, пето коте от огъня и мушнала муцуната си във всяко едно, за да се увери, че всички се спасили, горката героиняаизгубила съзнание.

Благодарение на един от пожарникарите – той лично закарал котката във ветеринарната клиника – тя била спасена.

Така изглеждала Скарлет в първите дни след пожара

котка-пожар

А така – по-късно, когато козината  пораснала и раните заздравели

котка след пожар

New York Post писал за котката героиня, след което редакцията получила хиляди оферти от състрадателни хора с предложения да помогнат на Скарлет. Котенцата бързо били осиновени(уви, едно от тях, бяло, починало малко след пожара, но останалите се установили перфектно в нови семейства), а самата Скарлет била взета от жена на име Карън Уелън.

Карън обещала на представителите на Лигата за хуманно отношение към животните, че ще се грижи за животното като за собствено дете и удържала на думата си.

След пожара Скарлет живяла още 13 години в къщата на Карън Уелън, заобиколена от грижи и закрила. Вярно, Скарлет вече не можела да има котенца, но благодарение на нейния героичен подвиг, котето се превърнало в пример за майчина грижа и преданост в целия свят.

котка-героиня

От 1996 г. Лигата за хуманно отношение към животните учредила специална награда Скарлет за животински героизъм, която се присъжда на животни, участвали в спасяването на хора или други животни (главно кучета, които участват в търсенето на хора под развалините след земетресения). А самата Скарлет била призната за котка на века.

Advertisement