Знаете ли колко е полезно? Ето какви са ползите от спането до котка:

Ето какви са ползите от спането до котка
Изображение от vecstock on Freepik

Котките обичат да спят до хората. По този начин получават внимание и общуване, които им липсват през деня, запазват чувството си за сигурност и защитават „своя” човек.

Често котката сяда до стопанина си, когато усети, че той се чувства зле, има загуба на енергия и просто е в лошо настроение. Домашният любимец се опитва да помогне с каквото може.

Някои хора обаче са против това котката да спи в леглото им. А не бива, защото сънят редом до котка има доста ползи. Ще ви запознаем с тях:

1. Телесната температура на котката е с няколко градуса по-висока от тази на човека. Тази топлина има благоприятен ефект върху човешкото тяло, насърчава релаксацията и подобрява качеството на съня. Тази компания е полезна и за котката: умерената топлина, идваща от човека, също е приятна за нея.

2. Отмереното мъркане, хъркане и други подобни звуци, които котките издават в съня си, имат благоприятен ефект върху нервната система на хората. Те успокояват, помагат за справяне с безсънието и често намаляват броя на кошмарите.

Според изследване на учени от Австралийския университет хората, които спят до котка, имат по-силна психика, баланс и устойчивост на стрес.

3. Няма как да не споменем добре известния факт за хормона на щастието – окситоцин. Той се произвежда и когато общуването с котката носи удоволствие. Това важи не само за игрите и комуникацията, но и за почивката до вашия домашен любимец.

4. Спането до котка помага да се справите с чувството на самота, безпокойство и страхове. В този случай не е нужно да правите нищо специално: достатъчно е животното просто да е наблизо.

Тук искам да споделя пример с мои клиенти. 13-годишният им син беше много притеснен и не спеше добре. Той се тревожеше за всичко: за училище, за общуване с приятели, за класове.

Детето работи с психолог, ситуацията се подобри, но бавно, а проблемите със съня продължават. В къщата се появи котка (взеха има котка на година), която избра да спи до момчето.

През първата седмица майката забеляза, че синът й започва да заспива по-лесно и поведението му става по-спокойно. След около шест месеца родителите забелязаха, че с появата на котка в къщата психологическите проблеми на детето се решават много по-бързо.

5. Е, и едно по-рядко, но важно предимство от такъв сън: котките са първите, които чуват звуци, докато хората дори не ги осъзнават. Има случаи, когато домашните любимци са събудили стопаните си, преди нещо да се е срутило в дома или когато е трябвало незабавно да напуснат къщата. Ако котката е наблизо, нейната суетене и активност в такава ситуация е трудно да се игнорира.

Advertisement